L'exconseller Raül Romeva ha comparegut a la comissió d'investigació del 155 amb posat ferm i les idees clares. Assistit pel conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, i després de dos anys empresonat, Romeva ha assumit que algunes coses s'haurien pogut fer diferents l'octubre de 2017 i ha reconegut el "dolor" d'alguns catalans que van sentir que "no se'l havia tingut prou en compte". Tot i això, davant aquells que els demanen autocrítica, ha assegurat que no es penedeix de "res" i que malgrat saber el que es la "derrota" mai li impedirà "tornar-ho a intentar".

En aquest punt, de fet, ha retret a l'unionisme que no hagi fet la seva part de reconeixement d'errors, ja que ha defensat que és evident que si l'independentisme ha crescut del 15 al 50% en set anys és perquè "molta gent a l'Estat va fallar en termes polítics, jurídics i morals". "On està l'autocrtítica?", s'ha preguntat. A més, Romeva ha declarat la situació actual del procés com un "empat tècnic" en el que els independentistes no han guanyat, però l'unionisme tampoc, pel que ha defensat que "quan un no té la capacitat suficient per imposar-se a l'altre, el que s'ha de fer és negociar". "Això és fer política", ha afegit. 

Raül Romeva Comissió 155 Parlament - Sergi Alcàzar

"És bo fer una autocrítica compartida", ha continuat, retraient també la "bel·ligerància" amb la que part de l'espanyolisme demana a l'independentisme el reconeixement del "fracàs", però que "callen" quan han d'assumir els propis. "M'inquieta el doble discurs en públic i en privat. Que hi hagi reconeixements en privat que després en públic no vulguin reconèixer-ho, em sembla aberrant", ha agregat.

El 155 és el "major error de l'època democràtica"

Per altra banda, l'exconseller ha defensat que l'aplicació del 155 ha estat el "major error que s'ha pogut fer en política en l'època democràtica" i ho ha titllat de "covardia política". "Quan davant una discrepància política el que es fa és buscar desaparició de l’adversari, en cap cas se’n pot dir democràcia", ha sentenciat. En aquest sentit, ha defensat que la llei és "important", però ha defensat que "això no va del que diu l'article, sinó de com s'interpreta" i ha recordat que es tracta d'un conflicte "polític".

Amb tot, Romeva ha defensat que el seu objectiu és construir un país "sense exclusions", però ha lamentat que l'unionisme no hagi ni anat a la presó a veure'l ni tampoc a la comissió parlamentaria d'aquest dimarts. "M'hauria agradat escoltar els que diuen que s’han sentit exclosos, però han marxat, ni s’han dignat a venir a la presó per discutir perquè ho veiem diferent", ha afegit. "Som on som per la covardia d’un Estat que no ha volgut defensar políticament unes idees, a les que té tot el dret", ha afegit.

sortida Romeva Comissio 155 Parlament Mireia ComasMireia Comas
 

Petició d'amnistia en defensa del moviment

Finalment, ha avisat que la creació d'un Estat mai ha estat "ràpida, fàcil i indolora", però ha assegurat que és "irreversible" i ha defensat que l'independentisme s'ha guanyat "el dret a perseverar i a insistir". En aquest punt, ha posat en valor la feina a nivell exterior del Govern i ha assegurat que actualment hi ha un nivell de coneixement del cas català molt més elevat. Amb tot, ha defensat tornar-ho a intentar. "Sé el que és perdre i estic disposat a assumir la derrota sempre i quan sigui justa, però mai m’impedirà tornar-ho a intentar", ha conclòs, en una intervenció en la que també ha demanat l'amnistia per resoldre el conflicte i perquè es reconegui la "dignitat política" de la ideologia independentista.