La investigació té a veure amb l’atorgament d’una subvenció “fora dels procediments legals”, per falta de concurrència pública, o bé també té a veure per l’afavoriment d’activitats amb una determinada “orientació política”? L’exconseller d’Afers Exteriors Raül Romeva ha reclamat que ho aclareixi la magistrada que l’investiga en la causa d’Exteriors per haver signat, l’any 2016, una subvenció de 40.000 euros sense concurs públic per a la FOCIR (Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes). Romeva, a través del seu lletrat, el penalista Andreu van den Eynde reclama aquesta tutela judicial a la titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona perquè la fiscal ha sol·licitat ara que la investigació a l'exconseller de Presidència Francesc Homs, que ha ordenat reobrir l’Audiència de Barcelona, es mantingui en la causa central i no s’obri una peça separada perquè sosté que “es van concedir distintes subvencions directes a entitats afins al Govern de la Generalitat, escollides arbitràriament per impulsar i promocionar un determinat coneixement de Catalunya, i del procés polític empès pel Govern”. És a dir, introdueix la finalitat política de les subvencions.
En l’escrit, l’advocat de Romeva -indultat després de quasi quatre anys en presó per una condemna de 12 anys per sedició-, exposa que en distints moments dels interrogatoris d’excàrrecs investigats, tant la magistrada, Carmen García, com la fiscal, Marta Marquina, han insistit en el fet que la causa no està centrada en el procés sobiranista sinó en aclarir perquè es van donar els ajuts sense concurs públic i per la falta de justificació de les despeses. Fins i tot, detalla que l’advocat de l’actual director general d’Esports de la Generalitat, Gerard Figueras, el penalista Jordi Pina, el novembre passat, en el seu interrogatori li feia preguntes per desmentir l’orientació ideològica de les subvencions, i la magistrada li va aclarir que només se l’investiga per “no haver justificat raons de la norma de concurrència”. L’Audiència de Barcelona, en la seva resolució, va deixar clar que s’havia d’investigar Homs “independentment si tenien relació o no amb el procés independentista”. En la causa d’Exteriors s’investiga si una desena d’excàrrecs han comès prevaricació, falsedat documental i malversació de prop d’un milió d’euros entre el 2011 i el 2017. Són partides diferents de les que investiga el Tribunal de Comptes. Ara, però, amb l’escrit de la fiscal, Van den Eynde ha sol·licitat a la jutgessa que per garantir el seu dret de defensa l'informi si ha canviat l’abast de la imputació, i si és així que se li faci un nou escrit d’imputació. També alerta que si certament és per motius polítics es poden vulnerar determinats drets, com de llibertat ideològica, d’expressió i de representació política. A més, podria confirmar-se la connexitat amb altres causes, fent referència a la del jutjat d’instrucció 13, que ha processat una trentena d’excàrrecs per organitzar l’1-O, i que continua obert el debat jurídic de si s’han d’unir totes dues.
Subvencions
El novembre passat, quan va anar a declarar davant la magistrada, l’exconseller Romeva va assegurar que va signar aquella subvenció sense concurrència perquè hi havia els informes tècnics i preceptius que avalaven la seva correcció. Fins i tot, va detallar que ara, en revisar l’expedient, ha vist que quan era a la presó de Soto del Real, la Intervenció General de la Generalitat va validar la despesa i va completar el pagament, segons fonts judicials. És el que insisteix ara el seu advocat en aquest nou escrit. Hi sosté que Romeva es troba imputat amb relació a un procediment administratiu del qual “els responsables de la investigació policial van determinar que no evidenciava irregularitats en la tramitació de l’expedient i justificació de la despesa que puguin sobrepassar l’àmbit administratiu”.
En el cas d’Homs, se l’investiga per haver autoritzat tres despeses, que sumen uns 58.000 euros, el 2012, i que estan incloses en la causa d’Exteriors. La titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona va arxivar l’acusació contra Homs perquè no hi veia cap irregularitat inclosa en la querella de la fiscalia de l’any passat. La fiscalia va presentar recurs i l’Audiència de Barcelona li va donar la raó, el febrer passat, en assegurar que calia fer una mínima instrucció. Per la magistrada, les despeses d’Homs no tenen res a veure amb la promoció exterior de Catalunya i ha preguntat a la fiscalia i a les defenses si obria una peça separada per investigar aquests fets o els ajunta a la causa principal d’Exteriors, on s’investiga els autors d'onze adjudicacions, que sumen uns 900.138 euros. És previst que el pròxim mes de maig Homs vagi a declarar com a investigat en la causa d’Exteriors, de la qual ja va afirmar que espera que es torni a arxivar ben aviat.