El conseller d'Afers Estrangers, Raül Romeva, ha avisat aquest dilluns que si la Unió Europea no "escolta la gent" per resoldre les seves demandes, haurà d'"afrontar conseqüències", en referència al procés sobiranista català. Romeva ha fet aquestes declaracions en un acte organitzat pel Diplocat i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb el títol Sovereignty and self-determination in the times of Brexit (Sobirania i autodeterminació en temps del Brèxit).
El conseller ha recordat que la "idea original" de la UE era un projecte basat en "la democràcia, la llibertat i la solidaritat", cosa que segons Romeva els europeus ja no perceben així i, per això, els britànics van decidir abandonar la Unió. "És important que entenguem que el Brèxit no és el problema sinó un símptoma. Hem d'entendre que la gent demana ser escoltada i preguntada", ha subratllat.
Per a Romeva, la solució ha de basar-se en "deixar escollir lliurement" la ciutadania i establir una relació "més forta" entre els ciutadans i els governs, i ha posat com a exemple la voluntat de l'executiu català i del govern escocès de convocar consultes. "Les decisions han de prendre's lliurement o caldrà afrontar les conseqüències. Si la UE no entén això, haurà d'afrontar conseqüències com l'augment de moviments euroescèptics", ha alertat Romeva.
També el conseller ha defensat que una Catalunya independent seria una "oportunitat" per a la UE, ja que els Estats petits "són més eficients a l'hora de resoldre els problemes dels ciutadans" i ha assegurat que "no hi ha cap dubte" que un eventual Estat català seguiria en el club europeu.
La conferència del conseller Raül Romeva s’ha fet en el marc d’unes jornades sobre Brexit i Autodeterminació en què també ha participat el catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat d’Aberdeen, l’escocès Michael Keating, la professora de Dret Internacional de la Universitat Autònom de Madrid, Jessica Almqvist i el catedràtic de Dret Internacional a la Universitat Catòlica de Leuven, Jan Wouters. Les jornades, han estat presentades pel secretari general del Diplocat, Albert Royo, i moderades pel catedràtic de Ciència Política a la UPF i director de l’IBEI, Jacint Jordana.