Ni el seu mediàtic retorn a l'Estat espanyol, ni les seves victòries judicials contra la seva examant Corinna Larsen li han servit al rei emèrit Joan Carles I per salvaguardar la seva popularitat. Qui va ser el campechano, estimat per bona part dels espanyols, es troba que la seva imatge i popularitat es desploma, així ho mostra una enquesta de SocioMetria elaborada per a El Español. El sondeig mostra com la majoria dels enquestats suspenen al Borbó, concretament el 55,1%.
De mitjana, Joan Carles I obté un 3,34 de nota, sent així el membre de la casa reial espanyola amb pitjor puntuació. L'emèrit és l'únic que suspèn. Malgrat tot, després d'anys d'escàndols encara hi ha un gruix de ciutadans espanyols que aprova el monarca. Concretament, el 21% dels enquestats dona per aprovada la figura de Joan Carles i un 23% es mostra completament indiferent.
L'enquesta fa servir una mostra de ciutadans de tot l'Estat espanyol i si bé de mitjana poc més de la meitat dels enquestats suspenen el Borbó aquesta xifra es dispara a Catalunya. El 62% dels catalans suspenen el rei emèrit i només el 7% l'aprova. Malgrat tot i hi ha un considerable gruix de persones que es mostren indiferent, el 30%.
La resta de la família reial surt ben parada de l'enquesta de SocioMetria, que aprova de sobres a Felip VI, pocs dies després que aquest fes el seu anual discurs de Nadal. Després de la seva aparició publica més destacada de l'any, l'actual rei espanyol es troba amb l'aprovació dels mitjans de comunicació i aquest nou sondeig.
Joan Carles I, sense suport popular i amb fronts oberts
El rei emèrit és cada cop menys popular als ulls dels espanyols, però no és aquest el seu principal mal de cap, ja que segueix tenint fronts oberts davant del tribunal. Concretament, davant de la justícia britànica on encara té un cas obert contra Corinna Larsen. Fa mesos que Joan Carles I arrossega aquesta causa i fa només uns dies va decidir fer un gir a la seva defensa. Si bé darrerament el seu equip jurídic ha aconseguit una victòria molt rellevant, el reconeixement de la seva immunitat quan era rei, el Borbó es vol assegurar la jugada. Per això ha seguit el consell del seu amic, el traficant d'armes hispanolibanès en cerca i captura Abdul Rahman El Assir. D'aquesta manera el rei emèrit ha contractat els serveis de Nicholas Tse, un lletrat anglès i màxim lletrat de la delegació a Abu Dabi del bufet libanès Alem & Associates.
Tse i el Borbó ja tenien una relació, ja que l'advocat assessora l'emèrit en l'administració de la seva fortuna personal. Ara fa un pas més i agafa les regnes de la seva defensa en el procés que el monarca té pendent al Regne Unit contra la seva examant. Anteriorment, la seva defensa estava en mans del bufet Clifford Chance, un dels més cars i prestigiosos de tot el món. Tanmateix, el passat juliol, Joan Carles va abandonar aquest bufet i es va passar a Carter-Ruck, més petit però conegut per ser molt combatiu. Aquest nou bufet s'estaria limitant a obeir les instruccions que els marca Tse des del seu despatx a Abu Dabi.