Marta Rovira ha trencat el seu silenci. Tal com va anunciar l'endemà de l'acte d'Oriol Junqueras a Olesa de Montserrat on va presentar la seva candidatura, ha esperat que el congrés estigués convocat oficialment i ser part d'una direcció interina per poder respondre a tots els retrets que s'han anat acumulant durant el darrer mes. I no se n'ha deixat cap. En aquesta conferència a la seu d'Esquerra Republicana, Rovira no ha rebutjat confrontar de ple amb qui fins al juny era l'altra part d'un tàndem que ha dirigit el partit durant 13 anys i que ara s'ha trencat de manera estrepitosa: li ha retret que hagi estat ell i no a l'inrevés qui hagi pres decisions a la seva esquena; que no hagués "estirat del carro" del referèndum la nit del mateix 1 d'octubre o d'haver alimentat una desconfiança cap a l'actual direcció per intentar treure avantatge en el congrés, entre d'altres. Rovira, davant dels seus pares que han seguit l'acte en primera fila, ha assegurat que davant l'escalada de la guerra interna, els darrers mesos, d'ençà la derrota del 12-M han estat els mesos "més durs" dels darrers 13 anys, incloent-hi els sis anys que ha viscut a l'exili, del qual en va tornar fa només tres mesos: "Ara, Ginebra és un refugi". 

Comiat Marta Rovira, balanç secretaria general / Foto: Carlos Baglietto
Marta Rovira durant la conferència / Foto: Carlos Baglietto

Una Rovira molt emocionada i amb llàgrimes als ulls ha assegurat que no hauria volgut fer aquesta conferència ni respondre a Junqueras en públic: "La millor manera de fer-ho era amb l'Oriol però no m'ha quedat alternativa. He demanat reunió amb sis persones del seu equip, però només ens hem vist deu minuts a Cantallops", ha lamentat la secretària general, fent referència al dia del seu retorn de l'exili, on es van abraçar davant centenars de persones i quan la crisi del partit ja era molt greu.

Rovira rebat Junqueras: de qui són les estructures paral·leles?

En el seu acte a Olesa de Montserrat, Junqueras va clamar contra l'estructura B d'ERC i va acusar l'actual direcció del partit d'haver creat espais paral·lels per prendre decisions polítiques, citant directament grups de Whatsapp com ara "Pa amb Tomàquet". Rovira s'ha mostrat molt molesta amb aquestes declaracions de Junqueras i ha volgut rebatre-les. Començant per assegurar que hi havia més grups de missatgeria en els quals hi havia Junqueras que ella, Rovira ha disparat amb casos concrets: "És estructura B constituir un grup paral·lel a Madrid quan s’ha de negociar l’amnistia? O negociar amb el PSC quins alts càrrecs s’han de quedar a govern?", s'ha qüestionat posant damunt la taula l'últim dels escàndols que la candidatura de Junqueras ha negat. "Fer les llistes al Parlament de Catalunya en un grup que no és de la direcció? Negociar els acords de les diputacions amb persones d’Esquerra que no estan a la direcció?", ha insistit la secretària general. 

El cas de Barcelona, el més dolorós per Rovira

Rovira ha mostrat especial decepció a l'hora de parlar del cas de la Diputació i de l'Ajuntament de Barcelona. Per la secretària general del partit, han estat, tal com ha dit, els casos més dolorosos. En el cas de la Diba, ha lamentat que no es va explicar prou el pacte que es va fer amb els socialistes dies després de la derrota electoral del 23 de juliol, tampoc internament: "Se'm va escapar de les mans; ha reconegut, assegurant que ara, durant el camí fins al congrés del 30 de novembre, hi veu una "justificació instrumental". En línies similars s'ha referit al cas de l'Ajuntament de Barcelona, ja que la negociació per entrar al govern de Jaume Collboni es va produir durant la dels pressupostos de la Generalitat i "deixar fora els Comuns de Barcelona implicava rebentar el procés de negociació", tal com va passar. Rovira ha tornat a manifestar la seva indignació amb Junqueras, retraient-li que s'hagi intentat desmarcar de la decisió d'avançar eleccions, que va prendre Aragonès el mateix dia que van caure els pressupostos. Aquest és, segons Rovira, l'episodi que més la va allunyar de Junqueras: "S'imposava una línia política sense debat ni consens suficient. El president del partit i la Federació de Barcelona, així com la seva portaveu a l’Ajuntament, van seguir negociant pel seu compte". La portaveu en qüestió és Elisenda Alamany, l'escollida per Junqueras per optar al càrrec de secretària general. 

Dolor per l'1 d'octubre

Durant l'acte a Olesa Junqueras es va "disculpar" amb la militància perquè, segons ell, el partit no va aprofitar el llegat de l'1-O en les eleccions del 21 de desembre del 2017, en les quals finalment van quedar tercers quan molts veien a l'horitzó la victòria republicana, assenyalant com a culpables a Rovira i els seus afins sense mencionar-los. Rovira s'ha rebel·lat aquest dilluns contra aquesta acusació: "L’aleshores president del partit ara ens acusa de tapar l’1-O durant les eleccions del 2017, quan alguns se’n van oblidar aquella mateixa nit, quan era més necessari que mai estirar del carro i prendre decisions", ha lamentat. Per ella, és ara imprescindible que els que van dirigir el referèndum es decantin i deixin pas ja que són "incapaços" d'arreglar aquesta situació.

I al final, mà estesa: "Som a temps d'acabar junts"

Rovira ha acabat el seu discurs demanant a tothom que havia format part de les executives d'ERC durant els últims anys pugessin al petit escenari. Entre aquests, hi havia membres de la proposta d'Executiva que porta Junqueras al congrés del 30 de novembre. Abans de finalitzar el seu darrer discurs com a secretària general, Rovira ha allargat la mà a Junqueras, a qui s'ha referit directament "Junts hem ajudat a fer que ERC assumís els èxits més importants de la història recent. Hem fet créixer el partit i l’hem cohesionat", ha començat, per acabar per donar tancat aquest cicle al capdavant del partit: "Aquest projecte el vam començar junts i som a temps d'acabar-lo junts, no pas separats i dividits", ha reflexionat, una proposta que molt difícilment es farà realitat.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!