La secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Rovira, ha valorat extensament l'acord amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa i la consulta a la militància sobre el mateix. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Rovira ha elogiat els avenços del pacte amb els socialistes, especialment en matèria fiscal; tanmateix, ha reconegut que és un acord "difícil de digerir". "Requereix reflexió i a ERC sempre anem molt ràpidament en fer la digestió de nous escenaris polítics i espero que tinguem la maduresa suficient", ha afirmat la líder republicana. Rovira ha apuntat que la militància valora positivament l'acord, però expressen els seus dubtes amb el compliment dels socialistes. En aquesta línia, ha afirmat que els republicans tenen prou força per fer complir el pacte. 

"Els acords es fan per complir-se i tenim posició de força per fer complir l'acord, si no, deixarem de donar suport a Pedro Sánchez", ha sentenciat Rovira, que ha qüestionat: "Què fem si no? Ens quedem estancats per por a l'incompliment?". La líder republicana ha afirmat que si no es compleix el pacte, ERC deixarà de donar suport a Illa. 

Inquietuds entre les files d'ERC

Rovira ha negat rotundament que en el pacte amb els socialistes s'incloguin càrrecs dels republicans: "No hem pactat un sottogoverno". A més, també ha negat que es plantegin entrar en un executiu socialista a la Generalitat de Catalunya. "No podem entrar al Govern ara mateix. Abans, els socialistes han de demostrar que poden complir els acords, i volem veure un partit socialista molt diferent del dels últims anys". Preguntada per si no li fa mal investir a Illa, qui va estar obertament a favor de l'aplicació del 155, Rovira ha tractat de canviar l'enfocament: "Per què l'independentisme no pot ser qui condicioni l’agenda d’Illa?"

Diverses veus dins del partit s'han posicionat a favor o en contra de l'acord amb els socialistes. Hi ha hagut molta expectativa al voltant d'Oriol Junqueras, qui el dimecres va fer un tuit en què no es posicionava obertament ni en el sí, ni en el no. Rovira ha preferit no opinar sobre les declaracions de Junqueras i s'ha limitat a dir que "sempre ha volgut el millor per al país". La republicana interpreta el tuit com un posicionament a favor de l'acord. 

Els que han estat més clars amb el seu possible rebuig del pacte han estat les joventuts del partit, Jovent Republicà, que han apuntat que la seva diputada, Mar Besses, podria votar en contra de la investidura d'Illa. Respecte a aquest escenari, Rovira ha explicat que el dimecres va parlar amb l'entitat per tractar de resoldre els seus dubtes: "Ens hem reunit amb ells i n’estem parlant. Vull respectar la seva representant en el grup parlamentari".

Rovira s'ha mostrat confiada en el fet que finalment la militància d'ERC doni el vistiplau a l'acord que ja ha avalat la direcció del partit. En cas que no fos així, la líder republicana ha afirmat que la direcció de la formació hauria de fer una reflexió profunda. "Haurem de fer una reflexió interna i tenint en compte que el no suposa que hi hauria eleccions, també caldrà pensar com ens presentem", ha reflexionat. 

Majoria al Congrés i un pla B

Si el pacte rep el vistiplau de la militància, un dels seus aspectes principals, el finançament català, no dependrà només del compromís entre el PSOE i ERC. Aquesta modificació hauria de rebre la llum verda del Congrés dels Diputats i algunes formacions ja han mostrat les seves reticències. Tanmateix, Rovira afirma que els republicans compten amb un pla B en cas de no aconseguir prou suport a les corts espanyoles. "Tenim pla B si no sumem al Congrés. Les modificacions legals requereixen convèncer i si no, hi ha alternatives que també tenim pensades i que no avançaré per aquí", ha apuntat. 

I si torna Carles Puigdemont?

Preguntada sobre si el retorn de Carles Puigdemont de cara a una possible investidura faria que ERC deixes de donar suport a Illa, Rovira ho ha negat i afirma que fa molt que treballen pel retorn del president. La líder republicana ha qüestionat què podria impulsar Puigdemont a tornar en aquest context: "Jo li he fet la pregunta de: quin sentit polític té? Crec que no s’ha de deixar detenir. Vull que el president Puigdemont faci el seu retorn a Catalunya com jo l’he pogut fer, però evidentment defensaré les seves decisions", ha exposat. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!