Es compleix una setmana des que es va fer públic que l'expresident d'ERC Oriol Junqueras va demanar al president de la Generalitat, Salvador Illa, que mantingués al Govern càrrecs d'ERC propers a ell, segons va revelar RAC1. Una actitud que contradiu la directriu que va donar la secretària general del partit, Marta Rovira, que va exigir als càrrecs dels republicans que marxessin de l'executiu. En aquell moment, l'entorn de Junqueras va assegurar a l'emissora que totes aquestes persones marxaran de l'executiu en els pròxims dies. Ha passat una setmana i aquestes persones no sembla que hagin marxat, fet que agreuja encara més la crisi interna dins la formació independentista. La darrera novetat sobre el cas l'ha revelat aquest divendres El Matí de Catalunya Ràdio, el qual ha pogut saber que qui va alertar la direcció d'ERC dels moviments de Junqueras per mantenir alts càrrecs al Govern va ser la mateixa Marta Rovira.

D'acord amb Catalunya Ràdio, la secretària general d'ERC va explicar a la direcció del partit que havia detectat “moviments i trucades” d'Oriol Junqueras per mantenir càrrecs propers i fidels al Govern que presideix Salvador Illa. Segons indiquen aquestes fonts, Rovira feia setmanes que detectava gestions de l'expresident del partit amb el PSC, i és per això que ella va fer aquella crida per exigir que els càrrecs d'ERC a l'executiu pleguessin. Per la seva banda, també a la ràdio pública, la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha optat per no confirmar ni desmentir si Junqueras va demanar mantenir càrrecs d'ERC. Segons la portaveu socialista, “nosaltres hem decidit qui es queda i qui no”. També ha insistit a subratllar que “tots els càrrecs reaprofitats, igual que els nous nomenaments, compleixen amb els requisits i coneixements necessaris”.

Rovira frena l'operació

Des de la candidatura que lidera Junqueras, Militància Decidim, asseguren que les persones esmentades ocupen càrrecs en organismes i entitats públiques que es troben en processos de substitució. I assenyalen que en algun cas les dates estan acordades i pendents de convocar consellers rectors o consells d'administració dels organismes corresponents. Així mateix, la candidatura de Junqueras defensa que dels càrrecs d'ERC que actualment continuen al Govern n'hi ha que donen suport a les diferents candidatures que es presenten per liderar el partit després del congrés del 30 de novembre. L'entorn de Junqueras ho nega tot, però, tot i això, hi ha hagut peticions perquè s'expedienti Junqueras.

Aquest dimarts, l'exconseller Xavier Vendrell va afirmar a El matí de Catalunya Ràdio que havia reclamat que la direcció d'ERC expedientés Junqueras per haver demanat que es mantinguin càrrecs del partit propers a ell al Govern de Salvador Illa. Doncs bé, la mateixa emissora ha apuntat aquest divendres que Marta Rovira hauria demanat frenar aquesta operació per tal d'evitar que la crisi i el distanciament entre ella i Junqueras s'agreugés encara més.

No poden plegar “d'avui per demà”

Sembla que aquests càrrecs no deixen la seva posició perquè “no poden plegar d'avui per demà”, ja que estan “enllestint projectes”. De fet, en la reunió del partit d'aquest dilluns es van analitzar, un per un, tots els casos de persones que treballen al Govern de Salvador Illa, i la citada emissora assegura que Marta Rovira va indicar que se'ls deixés marge per plegar. En aquesta reunió hi havia dues persones de les implicades: Eduard Suárez, president d'EQUACAT, i Norma Pujol, directora de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE), i, pel que sembla, “no van obrir boca durant la reunió del partit”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!