La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha reclamat al PSC que s'arribi a un preacord “a finals de juliol” sobre la investidura del primer secretari socialista, Salvador Illa, i les condicions que els republicans posen per facilitar-la. Si no és així, ha advertit aquest dilluns, el que faran és “aixecar-se de la taula de negociació”. En roda de premsa, s'ha mostrat “una mica més pessimista” que la setmana passada i ha lamentat que el “bon ritme” de les converses no vagi “acompanyat d'una mica de substància”. Rovira ha avisat que no permetran una “negociació d'últim minut” i que se'ls responsabilitzi d'una eventual repetició electoral i ha assegurat que convidaran el PSC a pactar amb Junts o bé amb el PP i Vox si no arriben a un acord amb ERC. Tot i això, ha confiat que ara que ha tornat a Catalunya i podrà assistir en persona a les reunions amb els socialistes, millori la “qualitat” de les trobades.

Per la seva banda, el líder del PSC assegurava aquest diumenge que hi ha temps abans del 26 d'agost per tancar un “bon acord” amb ERC i comuns i afegia que les negociacions segueixen amb “discreció”, “generositat” i “humilitat”. “El nus i el nucli de la negociació és que ningú renunciï al seu objectiu polític, però que sapiguem trobar el punt comú”, afirmava Illa.

 

La primera permanent d'ERC amb Marta Rovira després de més de sis anys

Aquest dilluns s'ha celebrat la primera permanent d'ERC amb Marta Rovira després de més de sis anys d'exili. La secretària general d'ERC va tornar divendres al matí i avui ha ofert la primera roda de premsa des de la seu nacional del partit. Rovira s'ha mostrat molt contenta de tornar a ser a casa i ha celebrat, per fi, “poder debatre sobre els escenaris polítics, de com està ERC i de quins escenaris hi ha a la vista, presencialment”. “ERC té un gran repte polític, ERC té la clau i ens ho vau recordar l'endemà de les eleccions del 12 de maig quan vam anunciar que passàvem a l'oposició”, ha recordat la dirigent d'ERC que ha esperat que ara, sent físicament a Catalunya, pugui recuperar tots els debats sense el hàndicap de la distància.

Permanent d'ERC, Pere Aragonès, Marta Rovira, Marta Vilalta Marc Puig (ERC)
Permanent d'ERC, Pere Aragonès, Marta Rovira, Marta Vilalta / Marc Puig (ERC)

Els cartells difamatoris

Tan bon punt ha començat la roda de premsa de Marta Rovira, ja ha avançat que aquest dilluns parlaria sobre tres temes importants: el seu retorn, les negociacions per a la investidura, i l'escàndol al voltant dels cartells difamatoris de Maragall. Divendres passat, ERC va decidir suspendre de militància temporalment dos dels quatre membres del partit que considera implicats en el cas dels cartells contra els Maragall. El responsable de compliment va enviar l'informe a l'executiva, que el va acceptar i elevar al Consell Nacional. Dels quatre membres implicats, ERC ja n'ha suspès dos de militància, de forma temporal i, per un d'aquests, en planteja l'expulsió definitiva. Rovira s'ha refermat en aquestes decisions i ha apuntat a tres grans deures de futur amb relació a aquest affair.

Marta Rovira ERC Marc Puig
Marta Rovira ERC / Foto: Marc Puig

Marta Rovira ha explicat que el primer pas és aclarir què ha passat i ha apuntat que, tot i que podien “intuir que els cartells sortien d'ERC”, no sabien com es podia haver comès aquest error garrafal. La dirigent d'ERC ha indicat que ara cal treballar perquè no torni a passar i que això només s'aconsegueix veient “què va fallar” i “depurant responsabilitats”. “ERC ha de recuperar l'ètica republicana, hem de poder anar amb el cap ben alt”, ha sentenciat. Finalment, el tercer punt, segons Rovira, és garantir que no es tornaran a repetir uns fets així “sota cap mena de concepte”. La secretària general ha subratllat que a partir d'ara el partit exigirà “molta ètica en totes les campanyes d'activisme” i ha demanat que la formació no vol “quedar marcada i definida per les persones que van cometre l'error ni per l'error, sinó per la forma com estem responent i assumint responsabilitats”.

 

Finalment, preguntada sobre l'escrit que l'exdirector de Comunicació d'ERC, Tolo Moya, va enviar al partit i que va publicar El Periódico aquest dissabte, on involucrava Marta Rovira al cas dels cartells dient que “al març demanava fer accions amb la B”, Marta Rovira ha sentenciat que ella no té ni ha llegit aquesta carta i que, per això, no es pronunciarà. Només ha dit una cosa: “ERC no té cap estructura B, les campanyes d'activisme es fan des del departament de comunicació”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!