La posada de llarg de la candidatura de Nova Esquerra Nacional, liderada per Xavier Godàs, arriba gairebé un mes després que Oriol Junqueras presentés la seva, Militància Decidim, en un acte a Olesa de Montserrat. Aquest acte, celebrat a Barcelona i on s’han reunit més de 800 persones, segons l'organització, no només ha servit perquè el mateix Godàs, Teresa Jordà, Raquel Sans (candidates a vicepresidentes del partit) i Alba Camps (a la secretaria general) presentessin el seu projecte, sinó també per reunir a bona part de la direcció sortint del partit, que ha escenificat així el seu suport a una de les candidatures rivals a qui fins al juny era el president del partit. El més significatiu ha estat el de l’encara secretària general Marta Rovira, ara enfrontada a Junqueras en una guerra que es lliura a plena llum del dia. La candidata a substituir Rovira per Nova Esquerra Nacional, Alba Camps, no dubtat a agrair la feina feta a la de Vic i ha reivindicat el seu llegat “Ha estat la primera dona secretària general, que ha portat el partit als millors resultats i que ha patit l'exili i la repressió”, ha afegit. “Sempre estarem al costat dels que defensin que els líders han d'estar al servei de l'organització i no a l'inrevés. Aquesta organització ens transcendeix, no se la pot apropiar ningú”, ha clamat Camps, tot fent referència a Junqueras. 

A banda de Rovira també hi ha assistit el del coordinador nacional del partit i expresident de la Generalitat, Pere Aragonès i la secretària general adjunta, Marta Vilalta. Cap dels tres optarà a un càrrec orgànic i han apostat per la renovació, demanant a Junqueras que deixi pas a nous lideratges. També hi era Ernest Maragall, la víctima d’un dels escàndols que envolten el partit i que encara no s’ha aclarit: l’atac de falsa bandera amb uns cartells denigrants sobre l’alzheimer del seu germà, Pasqual. Godàs ha convidat Maragall a tornar a afiliar-se al partit.

Ernest Maragall arriba a l'acte de Nova Esquerra Nacional / Foto: Montse Giralt

Rovira, Aragonès i Vilalta han seguit l’acte junts, asseguts entre el públic. Ells tres, juntament amb Junqueras, han estat els principals dirigents del partit des del 2017 i ara han mostrat el seu suport a la candidatura de Xavier Godàs. Durant les darreres setmanes tots tres han fet apostes per la renovació, amb missatges a Junqueras perquè no es presentés a la presidència del partit i deixés pas a noves cares per liderar una nova etapa del partit després d’un cicle electoral desastrós, marcat per les quatre derrotes electorals en els darrers anys que han suposat la pèrdua d'alcaldes, regidors, diputats al Congrés i al Parlament i sobretot, la presidència de la Generalitat. Rovira va deixar clar al maig que no optaria a repetir com a secretaria general, Aragonès no va recollir l’acta de diputat i va anunciar que deixaria la primera línia mentre Vilalta continua com a diputada al Parlament. 

Cares conegudes entre el públic 

Ells tres, però, no eren els únics presents que han format part de la de l’última executiva nacional. A dalt de l’escenari Marta Vilaret i Marta Molina, responsables de Lluita Antirepressiva i de Moviments Socials en l’actual direcció. També Meritxell Serret, exconsellera, Pilar Vallugera, diputada al Congrés, o els diputats al Parlament Ruben Wagensberg i Josep Maria Jové, que també és president del Consell Nacional. Tots formen part de la candidatura de Nova Esquerra Nacional. Entre el públic també hi havia representants de l’actual direcció que fan costat als de Godàs i cares conegudes com Alba Vergés, l’exvicepresidenta Laura Vilagrà o l’expresident del partit, Joan Puigcercós.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!