Sense entusiasme a ERC malgrat l'aval de la militància. La cúpula del partit ha acompanyat de nou aquest vespre la secretària general, Marta Rovira, per valorar el resultat de la consulta que ha donat llum verda per estret marge a l'acord per a la investidura del candidat del PSC, Salvador Illa, com a 133è president de la Generalitat. Rovira ha reconegut que el resultat ha estat "ajustat" i ha avisat que la direcció d'ERC entén el suport a Illa com "un sí vigilant" i "exigent". La secretària general no ha amagat la divisió interna que ha fet evident la votació i ha reclamat a la militància que sigui igualment democràtica per respectar aquest resultat, "tant si agrada més com si ha agradat menys". "D'aquesta consulta només en podem sortir més enfortides i amb una sola organització", ha reblat.

Les bases d'ERC han votat aquest divendres a favor de la investidura del primer secretari del PSC però ho ha fet per un marge molt estret que exhibeix la divisió interna al partit, en ple procés de debat després de les successives ensopegades electorals. Un 53,5% dels militants han votat a favor mentre que un 44,8% ho ha fet en contra, amb una participació molt alta que s'ha tancat amb un 77%, és a dir, que han emès el seu vot 6349 dels 8.226 militants convocat.

A l'oposició

"La militància ha dit que sí, el resultat és clar. I des de la direcció d'ERC vam dir que assumiríem el resultat, el que fos", ha sentenciat Rovira en comparèixer. En la intervenció, que s'ha fet enmig d'una pausa de la direcció del partit que estava reunida valorant els resultats, ha insistit que Esquerra passarà a l'oposició perquè "és fent oposició política des d'on millor es pot garantir el compliment, perquè dona més força per ser vigilants". 

"La militància d'ERC molt majoritàriament ens ha dit que l'acord estava prou bé de contingut, però de tan bé que està sembla poc creïble, sobretot pel qui ho subscriu a l'altra banda", ha explicat la líder del partit en referència a la desconfiança davant del PSC i el PSOE. En resposta aquest escepticisme ha assegurat que "aquest acord s'acabarà signant perquè es compleixi".

El resultat ha fet, però, també evident la desconnexió de la cúpula de la formació en relació a les seves bases. La consulta s'ha vist precedida per una campanya de la direcció del partit a favor de l'acord en la qual s'ha implicat tant Rovira com el president en funcions, Pere Aragonès, i càrrecs de l'executiu, i davant de la qual s'han multiplicat també les veus des del territori defensant el no a l'acord.

La secretària general, que ha celebrat la participació i el procés de debat viscut al partit, no ha amagat que la consulta s'ha celebrat en una situació complexa per a Esquerra, dividida a les portes del congrés que ha de celebrar el mes de novembre i després d'un cicle electoral complert amb mals resultats, que obligava a repensar l'estratègia política en un context en què el Parlament no hi ha majoria independentista i les esquerres perden força.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!