Contundent toc d'atenció a l'independentisme des de Ginebra de la secretària general d'ERC, Marta Rovira. En una compareixença a la comissió d'investigació sobre el 155 que s'ha celebrat aquest dimarts al Parlament i on ha comparegut a través de videoconferència per primera vegada des de que va marxar a l'exili, Rovira ha demanat a l'independentisme "sortir reflexionats de casa" i pensar "tres vegades abans d'obrir la boca".
Després de l'última crisi de Govern de la setmana passada, que va acabar a una preconvocatòria d'eleccions, Rovira ha demanat a totes les formacions que conformen el moviment que "aïllin" aquells no que no "generin un consens mínim" i que disminueixin la "toxicitat". En aquest sentit, ha demanat no "perdre el nord" i no "confondre l'adversari" i ha exigit que hi hagi més trucades i reunions entre els grups per evitar la confrontació pública. "Nosaltres mateixos no podem alimentar la divisió interna", ha defensat.
Tot i això, ha volgut parlar de "grans consensos", incloent ens comuns més enllà de l'independentisme perquè, ha assegurat, aquest consens no pot ser "excloent". "Ho intentarem fer amb tots els que tinguin ganes d'avançar", ha defensat en aquest sentit.
No hi ha "diàleg honest" sense amnistia
D'altra banda, també ha defensat que no hi podrà haver un "diàleg honest" amb l'Estat sense una "amnistia" que posi fi a la repressió i acabi "amb tanta injustícia". Tot i això ha fet una crida a tot l'independentisme a treure's l'"acomplexament" i agafar aquesta "bandera" abans que ho faci un altre. "Hem d’agafar bandera del diàleg! Però quin acomplexament tenim? És la nostra bandera, l'hem d’agafar abans que ho faci un altre", ha defensat amb contundència.
Tot i això ha assegurat que encaren la via del diàleg amb l'Estat amb "escepticisme" per l'actitud del PSOE en els últims anys, des del "fracàs de l'Estatut", ha assegurat que obren aquesta via amb "el cap ben alt" i "hissant la bandera del diàleg". A més, ha volgut fer front a les crítiques d'una part de l'independentisme per la mesa de negociació acordada amb el PSOE i ha tret pit de què per primer cop es reconegui el "conflicte polític" i que se'ls accepti com a "part".
A més, ha defensat que la mesa és una "oportunitat per internacionalitzar" el procés perquè, ha assegurat, els estats es "posen en marxa" quan veuen que el govern espanyol reconeix el conflicte. "Mai diàleg i negociació significa renuncia", ha afegit.
Règim del 78 "sense careta" i transició com a "maquillatge"
Pel que fa a l'aplicació de l'article 155 com a tal, Rovira ha denunciat que va "vulnerar el principi democràtic" i que va suposar una "actualització del pacte del 78 de forma clarament autoritària i unilateral". "Al règim del 78 li va caure la màscara", ha afirmat, afegint que ha estat la constatació que la "transició democràtica ha estat maquillatge".
Malgrat tot, ha demanat fer autocrítica, però també assenyalar els "punts d'aprenentatge" de l'octubre de 2017 i ha assegurat que l'1-O va aconseguir "plantar una llavor profunda, que està arrelant i que un dia donarà fruits". "És un punt de no retorn" per moltes generacions, ha defensat.
En la comissió han assistit una àmplia representació de dirigents republicans, així com diversos membres del Govern d'aquest partit com el vicepresident Pere Aragonès i els consellers Ester Capella i Josep Bargalló.