La secretària general d'Esquerra Republicana (ERC), Marta Rovira, ha defensat l'eventual acord que negocien amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa com una manera de fer avançar Catalunya en matèria de sobirania fiscal, per a millorar el finançament amb una recaptació i gestió autònoma i així "mantenir serveis públics i evitar retallades". Així ho ha afirmat la líder republicana en una entrevista a El País publicada aquest diumenge, en la qual Rovira assegura que no es tracta d'un acord amb els socialistes per investir Illa ni un acord de Govern, sinó d'"un acord d'avenç" centrat fonamentalment en qüestions fiscals en benefici de Catalunya.

Rovira ha explicat que el que es negocia no preveu que ERC entri a formar part de cap executiu i que amb la maniobra els republicans miren d'"aprofitar la posició de força i influència" que els "reconeixen" les altres formacions polítiques, fent valer els seus 20 escons, per a donar resposta així a les "necessitats" del país. "La manera de ser útil és forçar el Govern de la Generalitat, hi hagi qui hi hagi, per a millorar el finançament", ha apuntat. En aquest sentit, Rovira ha matisat que els "serrells" que queden per tancar són essencials per garantir "que l'acord és sostenible en el temps" i que un eventual canvi de color al Palau de la Generalitat en el futur no implicarà que es desmunti.

La líder republicana ha reiterat la demanda d'Esquerra de més sobirania fiscal per a Catalunya i ha criticat l'actual model de finançament de les comunitats autònomes, com ja va denunciar també divendres passat el Govern, en publicar les balances del 2022. Tenir "la caixa i la clau de la caixa" ha estat una de les expressions més emprades per l'independentisme darrerament i, en aquest sentit, Rovira ha rebutjat un Consorci Tributari conjuntament amb l'Estat en favor d'una "relació bilateral", de tu a tu, amb una agència tributària catalana pròpia que recapti i gestioni tots els impostos, com el de la renda o l'IRPF. "I això no és nou, perquè ja existeix a l'estat espanyol", ha apuntat. "Avui dia, el govern espanyol ens comunica o traspassa un acompte i és com la paga que dones al teu fill petit perquè espavili amb els seus capritxos. Catalunya vol la majoria d'edat", ha argumentat.

Insta la militància a votar pel que vegin millor per a Catalunya

L'eventual acord al qual s'arribi, si finalment es tanca, haurà de ser avalat per la militància en una consulta interna. En un context en el qual hi ha veus crítiques dins de l'independentisme, però també a les mateixes files republicanes, sobre la possibilitat d'investir Illa, Rovira ha admès que ERC es troba "en un moment complex" —s'ha de tenir en compte també les darreres derrotes electorals, la disputa interna i la marxa d'Oriol Junqueras amb voluntat de tornar a presentar-se per a ser president del partit, o també l'escàndol dels cartells dels Maragall—, però ha instat a la militància a votar l'acord pensant només en si és bo per a Catalunya o no

El "risc" de la repetició electoral

"Que es pensi si és millor això [l'acord amb el PSC] o que anem a una repetició electoral amb el risc de tenir les mateixes majories i menys posició de força negociadora, perquè llavors l'acord podria ser pitjor", ha alertat Rovira. En cas que la militància no avali l'acord, la líder republicana ha afirmat que confia en la maduresa democràtica del seu partit i que el que es decideixi, sigui el que sigui, serà la bona solució. "La democràcia no em fa por", ha sentenciat. Finalment, preguntada per les crítiques des de Junts i de quina manera els de Puigdemont condicionen les decisions que pren Esquerra, Rovira també ha insistit en el fet que el seu partit ha d'actuar pensant en el que sigui millor per a Catalunya de manera "desacomplexada" i que "la resta que critiquin el que vulguin".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!