Marta Rovira trenca el silenci. Després que hagi sortit a la llum un missatge de text de la secretària general d'Esquerra en un xat d'un grup del partit en què demanava aprofitar-se dels cartells infamants sobre l'alzheimer contra els germans Maragall per "arrencar alguns vots" pel candidat d'ERC, Ernest Margall, en les eleccions municipals de Barcelona, Rovira  ha emès un comunicat desvinculant-se totalment de l'autoria. La dirigent d'ERC ha assegurat que ella es va assabentar que havien aparegut el març del 2023 (el dia en què va escriure el missatge en qüestió)  i que no va saber que provenien de dins el partit fins a principis del 2024. "Mai, sota cap concepte hauria autoritzat una campanya de contrast immoral com aquesta", insisteix Rovira, assegurant que no té aquest missatge "que pretén encolomar-me la campanya de contrast". "Un missatge que no sé si va existir, que no puc comprovar. És veritat? És una captura manipulada? En quin context es produeix? Tant se val, els missatges s'han difós i el judici està fet", remarca.

Rovira posa en entredit la versió de Junqueras 

En aquest comunicat, però, Rovira va més enllà i passa a l'atac contra Oriol Junqueras, acusant la seva candidatura d'"utilitzar l'afer dels cartells en la campanya interna" pel congrés nacional del partit el 30 de novembre. "Els malaurats cartells s’han convertit en una veritable campanya de contrast d’una candidatura per afirmar que ells no hi tenen res a veure i assenyalar altres culpables de la direcció del partit. Fet que resulta contradictori amb la responsabilitat orgànica que alguns d’ells ostentaven a l’organització, i a les campanyes". L'1 de juliol, dia en què es va conèixer que els cartells sortien de dins el partit i eren un atac de falsa bandera, Junqueras assegurava que "mai" havia tingut coneixement dels fets, i que com a president no havia tingut "cap informació" sobre l'existència que els cartells sortien d'ERC. Això xocava amb el que havia manifestat la direcció del partit, que assegurava que Junqueras se n'havia assabentat com la resta d'integrants de l'Executiva. 

El nom de Junqueras no surt en cap moment en el llarg comunicat de Rovira compartit a les xarxes, però s'hi refereix a través del concepte "la Presidència". "Se'm va encarregar treballar amb les mateixes eines que la resta de partits i vam professionalitzar l'organització. Des de la Presidència, es considerava que érem tous i molta gent ens demanava que ens defenséssim més (“som massa tous, també hem de trencar cames”)", escriu la secretària general, en línia amb el que també va manifestar Sergi Sabrià en la roda de premsa en què va comunicar la seva dimissió arran d'aquest escàndol, atacant molt durament a Junqueras. Rovira ha assegurat que "les campanyes de contrast", nom que empren els republicans per referir-se a les campanyes sense el logo del partit com ara els mariachis que van enviar a Junts el dia que aquests decidien si sortien del Govern o no, "sempre es van desenvolupar de forma legal i respectant el corpus ètic del partit". Per Rovira, els cartells de Maragall són "el primer error" que fan "replantejar tot".  També assegura que haver "passat comptes del mandat, com a mínim, una vegada per setmana" amb Junqueras. 

Les captures de Rovira 

Rovira assegura amb ironia que considera "curiós" que aquest missatge s'hagi filtrat ara, quan la seva aposta pel congrés del 30 de novembre és la renovació dels lideratges, fet que també inclouria a qui durant 13 anys ha estat el seu tàndem al capdavant del partit: "És molt curiós que ara que decideixo no seguir a la posició de la Secretaria General, i aposto per una renovació de l’organització i l’estratègia partit, jo sigui la responsable única de tots els errors i fallides". Rovira retreu així a Junqueras que atribueixi només a ella "els equips de treball, compartits, coneguts i consensuats", i que els errors comesos per la direcció siguin només seus. Continuant a l'atac, la secretària general assegura que ell també té "captures, comentaris privats i converses que comprometrien a més d’un company", però que no caurà en la "temptació" de filtrar-los. Encara hi queden més de dos mesos per la celebració del congrés el 30 de novembre i sembla que la batalla interna, en lloc d'amainar, va més a mesura que s'atraca la data. 

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!