Una ERC sense pressa, lliure i amb els mínims per a la negociació per a una possible investidura fixats. Aquest ha estat el missatge que ha volgut transmetre la secretària general del partit, Marta Rovira, ara número 1 dels republicans després de la sortida d'Oriol Junqueras, en el Consell Nacional d'aquest dissabte. És el primer que se celebra des de la desfeta electoral dels republicans el 12 de maig, on es van passar de tenir 33 diputats al Parlament a només 20 i que va obrir una crisi dins el partit, amb la sortida de Pere Aragonès, que plegarà quan hi hagi nou Govern, i la de Junqueras, que ha seguit el Consell Nacional com a expresident i ha arribat a la seu acompanyat de Jordi Albert, diputat al Parlament, entre altres càrrecs del partit. Un cop a dins, s'ha assegut al costat de Joan Tardà, que en les últimes setmanes ha estat la veu que més ha apostat per investir Salvador Illa. 

En el seu discurs en obert, la secretària general ha acabat assegurant que el partit tenia "molta feina per fer i moltes ganes de fer-la" aquest dissabte, Rovira ha volgut espolsar les pressions d'una investidura de sobre del seu partit. Insistint en el finançament singular com a condició mínima i també prèvia per a un referèndum d'autodeterminació al país, ha assegurat que la pilota de les negociacions ara mateix no està ni sobre la teulada d'ERC ni tampoc sobre la del PSC, partit que ha apostat per un govern progressista, amb republicans i comuns, sinó sobre el PSOE i Pedro Sánchez: "El PSC ha de saber que si Pedro Sánchez no és capaç de moure fitxa serà molt difícil que ERC li pugui donar suport. Illa ha de tenir-ho ben present, hem d'estar al costat de la gent, no al costat d'Illa. La clau avui és més en mans del govern espanyol i Pedro Sánchez que no pas en mans del PSC", ha assegurat la vigatana en la seva intervenció en obert.

Negociacions per a la investidura la setmana vinent 

Rovira ha confirmat que les negociacions per a la investidura d'un possible president de la Generalitat començaran la setmana vinent, quan Josep Rull, flamant president del Parlament gràcies a un pacte entre els partits independentistes, iniciarà les rondes de contacte amb els grups parlamentaris per designar -o no- un candidat. Així, ha confirmat que dimarts es reunirà amb el PSC i que durant la setmana es trobarà també amb representants de Junts, assegurant que el que hi ha hagut fins ara només han estat converses i no pas negociacions. A Junts i el PSC, partits que els van superar molt àmpliament a les urnes, els ha retret que tot i que els hagin demanat reunions, encara no els hagin explicat a ERC quin és el seu projecte per al país. 

ERC, "lliure de decidir què és el millor pel país" 

Davant la pressió que, considera Rovira, hi ha sobre ERC per decidir el futur de Catalunya (si aposta per investir Salvador Illa amb els comuns, si dona els seus vots a Carles Puigdemont que encara necessitaria l'abstenció del PSC o si, per contra, força una repetició electoral), la secretària general ha assegurat que el partit és ara lliure "de decidir què és el millor pel país". "Aquests dies ens diuen moltes coses, tothom ens diuen el que hem de fer, el país està molt acostumat a dir-nos-ho. I ERC avui se sent molt lliure de decidir que és el millor pel país. No farem el que ens diuen sinó el que sentim que és el millor". En aquest sentit, el Consell Nacional ha aprovat el reglament que ha de permetre poder consultar a la militància quan la direcció del partit ho consideri oportú, per exemple, en el cas d’un hipotètic acord d’investidura. Si es dona el cas, la consulta podrà ser de forma electrònica alhora que s'habilitaran també punts de votació presencial.
 

Setmana intensa per a ERC

Aquesta ha estat una setmana intensa per ERC. Va començar amb la votació de la nova mesa del Parlament, que el PSC li havia ofert presidir i que la CUP i els comuns veien en bons ulls que ho fessin però que ha acabat ocupant Junts. I va continuar amb un pacte de govern per entrar a l'executiu municipal de Jaume Collboni a Barcelona, que va despertar recels dins de la direcció, ja que el moment no podia ser més inoportú, amb la investidura d'un nou president a la vista. El congrés on la militància s'havia de pronunciar es va acabar ajornant per un excés d'assistència, ja que els militants barcelonins es van mobilitzar, i ara falta posar una nova data. Rovira ja va assegurar que un cop encetat el meló, la qüestió s'ha de resoldre tan aviat com es pugui, però de moment és una incògnita quan es prendrà la decisió. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!