Aquesta setmana, el Parlament va posar en marxa el rellotge per la investidura d'un nou president de la Generalitat, que té com a data límit el 26 d'agost. Si llavors cap candidat (Salvador Illa i Carles Puigdemont) ha aconseguit els suports necessaris per ser investit, es convocaran automàticament unes noves eleccions el 13 d'octubre. Amb tot, ERC no vol portar aquesta negociació al límit (com va passar, per exemple, en el cas de la investidura de Pere Aragonès el 2021) i durant el Consell Nacional extraordinari del partit per aprovar el reglament pel Congrés Nacional que s'ha de celebrar el 30 de novembre, Marta Rovira ha advertit al PSC i Junts -partits amb què ja han començat a negociar- que si volen el suport d'ERC, hauran d'haver arribat a un acord abans que acabi el mes de juliol.
Temps per explicar l'acord a la militància
"Tothom parla del 26 d'agost i que encara hi queden dos mesos. A nosaltres aquesta tendència negociadora no ens agrada, perquè els acords a última hora i a últim minut no són bons", ha resolt Rovira, que ha justificat així la seva aposta per tenir un preacord a finals de juliol i no a finals d'agost. La secretària general del partit i des de fa poques setmanes la seva número 1 després de la dimissió d'Oriol Junqueras, ha afegit que si finalment s'arriba a un preacord, serà perquè la formació necessita també temps per explicar-lo als seus militants, que aquests tinguin el temps necessari per reflexionar-lo i transmetre a la direcció la seva opinió al respecte: "Necessitem temps per debatre'l dins del partit, saber que en pensa la militància i veure si dona solucions al país", ha apuntat. Cal tenir en compte que qualsevol pacte al qual arribi ERC amb el PSC, però també amb Junts que també vol els seus vots per investir Puigdemont amb l'abstenció dels socialistes, tot i que ara mateix aquesta opció sembla molt complicada, haurà de comptar amb l'aval de la militància.
Tot i que el focus del partit està posat en la carpeta del finançament singular per Catalunya, "o avencem en aquest sentit o entendrem que s'està escollint anar a una repetició electoral", Rovira també ha recordat que hi ha altres tres temes que pels republicans són clau en aquesta negociació: avançar en l'autodeterminació del país un cop aprovada l'amnistia, la defensa de la llengua catalana, que inclouen dins la idea de la "reconstrucció nacional" i el benestar de la ciutadania, que inclou les polítiques socials. En aquest sentit, ha criticat que el PSC, però tampoc Junts, no els ha fet arribar cap programa sobre el seu projecte si arriben a la Generalitat. Per tot plegat, el partit ha designat un equip negociador per cada una d'aquestes carpetes.
"No som el desllorigador"
A banda d'evitar un mal acord i també per poder explicar el pacte amb la ciutadania, Rovira ha explicat que hi ha un altre motiu pel qual ERC no vol arribar a una negociació límit: "No som el desllorigador d'aquesta legislatura", ha exclamat la secretària general, en línia amb el que va expressar Josep Maria Jové durant el ple del Parlament d'aquesta setmana, apostant que els republicans no són imprescindibles per desbloquejar la situació. Així, ha posat sobre la taula un pacte entre Junts i el PSC, però també del PSC amb les dretes.