Assolir el poder. Aquesta és segons Marc Rovira, professor de català i fundador de La Lectora, l'única manera de defensar el català al nostre país. Així ho ha assegurat aquest dimarts en el col·loqui organitzat per El Nacional sobre la immersió lingüística a l'escola, La immersió, en perill? La immersió, viva!. Davant l'enèsim atac al català amb la polèmica decisió judicial que vol imposar el 25% de castellà a les aules del nostre país i acabar amb el model d'escola catalana, Rovira ha fet una crida a la desobediència, però "no des de les trinxeres, sinó des del poder polític".

Més enllà de la immersió

El professor ha compartit el col·loqui amb Joaquim Arenas, cap del Servei d'Ensenyament Català (1983-2003) i impulsor de la immersió; Meritxell Ruiz, secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i exconsellera d'Ensenyament (2016-2017) i Bernat Dedeu, filòsof, músic i articulista. Tot ells han coincidit en el fet que el model de la immersió lingüística va ser un èxit en el seu moment, tanmateix apunten que ara cal lluitar una altra batalla, la d'aconseguir que el català es faci servir és enllà del món educatiu.

Coloquio inmersión lingüística - Sergi Alcàzar

Sergi Alcázar

"La immersió ja no és suficient per garantir que el català tingui ús social perquè l'escola no és l'únic lloc on els alumnes fan vida. Si bé actualment assumeixen el català des de primària, no l'usen. Rebem interferències culturals que són en castellà, com ara el món musical o audiovisual, i hem de conviure en un entorn en què les llengües competeixen i no tenim poder. El que podem fer és resistir", ha reflexionat el professor.

El català i el poder

 

Així doncs, Rovira ha insistit en el fet que cal assolir el poder per protegir el català i ha establert una relació directa entre la independència i la llengua. Al seu entendre, el fet que els polítics catalans "tiressin endavant la independència i en l'últim moment es fessin enrere" ha generat un sentiment de derrota entre la ciutadania, que ha sentit que "tot ha perdut el sentit". "Catalunya està asseguda en un divan des de 2017 i ara hem de decidir què farem en els anys vinents. I en això hem d'entendre que l'exercici del poder és essencial", ha destacat.

És per això que per Rovira la lluita pel català passa també per tenir unes institucions que "donin la cara" i ha instat a la classe política a desobeir: "Si hi ha algun jutge que ens ataca, el que s'ha de fer és no obeir. Un jutge no et pot dir com s'han de fer les classes, perquè no té cap mena de validesa pedagògica. Però això no s'ha de fer des de les trinxeres, sinó des del poder polític".

En aquesta línia, el professor i veu millennial del debat, ha mostrat la seva preocupació per assumir que vivim en una "organització política, econòmica i social en què ve un tribunal que té més poder que res i mani". "És un menyspreu a Catalunya", ha lamentat.