Aquest dissabte que culminarà amb la presentació de la candidatura d'Oriol Junqueras, Militància Decidim, a Olesa de Montserrat ha començat al carrer Calàbria amb el darrer consell nacional (almenys ordinari) d'Esquerra Republicana abans del congrés del 30 de novembre. L'encarregada d'obrir-lo ha estat la seva secretària general, Marta Rovira, en la seva primera intervenció en públic d'ençà que es va publicar un missatge seu demanant aprofitar els cartells contra els germans Maragall (encara no se sabia que havien sortit de dins d'ERC) per arrencar vots pel seu candidat a les eleccions de Barcelona. Inicialment, va fer una carta assenyalant a la candidatura d'Oriol Junqueras com a culpable de la filtració i aquest dissabte ha demanat anar fins al final i "acabar de depurar responsabilitats" pel cas dels cartells que ha descrit com un "error garrafal i una fallida ètica i moral" del partit. En la mateixa línia ha demanat aprofitar el congrés nacional del 30 de novembre per "repensar-se honestament" sempre pensant en un "projecte comú i no en qüestions internes" i en positiu. 

Rovira, que en la seva tornada de l'exili al juliol va reclamar un congrés tranquil i sense crisi interna que de moment no s'està complint, també ha volgut demanar que en aquest procés fins al 30 de novembre no només es posi el focus tot allò que el partit ha fet malament, com és el cas dels cartells, també en les coses que s'han fet bé en els últims anys. La dirigent republicana, que no optarà a cap càrrec, ha reclamat que el congrés serveixi per fer una "ERC millor" i que sigui "una reafirmació ideològica, política i ètica dels principis republicans". "Pot ser si que ens cal Foc Nou, per una Nova Esquerra Nacional. Perquè la Militància Decidim sempre, perquè no podem fer-ho d'una altra manera sense perdre aquell esperit Col·lectiu de l'1 d'octubre", ha defensat Rovira tot fent un joc de paraules de totes les candidatures que han manifestat la seva intenció de presentar-se al congrés. 

O avenços en finançament o final del camí 

Més enllà del cas dels cartells, la secretària general del partit que n'és alhora la número 1 després de la dimissió de Junqueras, ha aprofitat l'ocasió per llençar un advertiment als socialistes, tant espanyols com catalans: "Si no es compleix el pacte d'investidura arribarem al final del camí. Serà impossible entrar en qualsevol diàleg sobre pressupostos si no veiem avenços rotunds i un compliment eficaç de l'acord", ha advertit Rovira, l'encarregada de coordinar les negociacions amb el PSC per investir Salvador Illa. "Podrem avançar en mesura que es compleixin els acords" ha insistit, recordant que només es va avançar en les converses aquest estiu quan el PSOE va anar complint "acords que tenien pendents".

Sobre la taula hi ha els pressupostos generals de l'Estat, pels quals els socialistes necessiten també el vistiplau de Junts amb qui les relacions passen per unes hores molt complicades, i els de la Generalitat, que Illa s'ha fixat com una prioritat. El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts el sostre de despesa no financera, que s'ha fixat en 37.783 milions d'euros, primer pas per a l'elaboració dels pressupostos. Illa necessitarà el suport dels seus socis d'investidura, ERC i comuns, i la portaveu Sílvia Panque va manifestar en roda de premsa el compromís amb els pactes del juliol. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!