La secretaria general d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Rovira, considera que Carles Puigdemont "no s'hauria de deixar detenir" en un hipotètic retorn, coincidint amb la investidura de Salvador Illa. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha negat que el retorn del president fes canviar el possible suport d'ERC a Illa, encara pendent de l'aprovació de la militància republicana. A més, ha qüestionat els motius polítics que poguessin dur Puigdemont a retornar ara: "Quin sentit polític té que el detinguin després de batallar tant des de l'exili perquè la detenció no es produís? Per què s'ha de deixar detenir? En què ha consistit la lluita a l'exili que hem fet plegats?". 

"Vull que el president Puigdemont faci el seu retorn a Catalunya com jo l’he pogut fer, però evidentment defensaré les seves decisions", ha afirmat Rovira. Tanmateix, el passat cap de setmana, Puigdemont va ratificar la seva intenció de tornar per assistir a una investidura "peti qui peti". Des dels Banys i Palaldà (Catalunya Nord), el líder juntaire va afirmar que no viuria mai més una campanya electoral de l'exili. 

Junts, crítics amb l'acord d'ERC-PSC

Junts ha estat obertament crític amb l'acord entre els republicans i els socialistes. La formació ha lamentat que el pacte per la investidura d'Illa "assumeix a la pràctica el marc polític que el PSC ha intentat fixar" i que la proposta sobre finançament es basa en "futures reformes legislatives incertes". Des de Junts avisen que "tot queda fiat a la voluntarietat de compliment del PSC" i que una investidura "no es podrà revertir".

Un pacte en mans de la militància

Rovira ha elogiat els avenços que el pacte amb els socialistes, especialment en matèria fiscal; tanmateix, ha reconegut que és un acord "difícil de digerir". "Requereix reflexió i a ERC sempre anem molt ràpidament en fer la digestió de nous escenaris polítics i espero que tinguem la maduresa suficient", ha afirmat la líder republicana. Rovira ha apuntat que la militància valora positivament l'acord, però expressen els seus dubtes amb el compliment dels socialistes. En aquesta línia, ha afirmat que els republicans tenen prou força per fer complir el pacte.  

La militància republicana votarà el pròxim divendres el pacte d'investidura de Salvador Illa. Rovira s'ha mostrat confiada en el fet que, finalment, la militància d'ERC doni el vistiplau a l'acord, que ja ha avalat la direcció del partit. En cas que no fos així, la líder republicana ha afirmat que la direcció de la formació hauria de fer una reflexió profunda.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!