No declara. L'exsecretari general del Diplocat Albert Royo s’ha acollit, aquest divendres, al seu dret a no declarar davant la titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona, que investiga si el Govern de la Generalitat va malversar prop d’un milió d’euros en la promoció de la independència de Catalunya a l’exterior, adjudicant despeses sense concurs públic. És el segon cop que Royo ha estat citat, i com va fer el novembre passat, ha expressat a la magistrada Carmen García, que davant “la incertesa processal” que hi ha vers la seva persona, el Diplocat, consorci publicoprivat, i el Departament d’Exteriors prefereix no declarar. Ha afegit que tota la informació sobre la gestió del Diplocat “és pública”, i que amb les persones que ja han declarat, la jutgessa pot dictar el sobreseïment de la causa i arxivar el procediment.
En su compareixença, Royo, defensat per la penalista Judit Gené, també ha exposat a la magistrada que en el procediment que té obert el Tribunal de Comptes, on ell està inclòs, s’han produït canvis recents, i la fiscalia ha retallat, i força, les despeses que es consideren mal gastades pels governs de Mas i de Puigdemont, en l’organització de l’1-O com en la causa d’Exteriors, procediments que, a més, s'han unit i es jutjaran alhora. Pel que fa a la incertesa processal, Royo es refereix que la seva defensa va presentar un recurs perquè el procediment d'Exteriors s'ajuntés a la causa de l'organització de l'1-O, realitzada pel jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, on també és investigat, perquè considera que són fets connexos i que investigar-ho per separat el penalitza dos cops. L'Audiència de Barcelona encara no ha respost sobre la competència de les dues causes.
Acusats
La fiscalia va presentar la querella per malversació de fons, prevaricació i falsedat documental per unes despeses d’Exteriors, just quan el jutjat d’instrucció 13 de Barcelona va tancar la investigació als organitzadors del referèndum de l’1-O, fet criticat de les defenses en qualificar-ho de mala fe per part del ministeri públic, ja que hi ha tres persones encausades en els dos procediments En la causa d’Exteriors, la fiscalia acusa Royo, que va dirigir el Diplocat entre el 2014 i el 2016, per haver aprovat l’adjudicació de forma directa de subvencions a la plataforma FOCIR, que agrupa entitats dedicades a la projecció internacional de Catalunya, que sumen uns 770.000 euros. En aquest sentit, l’exconseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, també és acusat d’una adjudicació de 40.000 euros a la FOCIR.
La majoria de la desena d’investigats en la causa d’Exteriors ja han desfilat pel jutjat, com també testimonis. El darrer va ser un interventor de la Generalitat, que va validar les subvencions sense concurs concedides per l’exconseller Francesc Homs, investigat en una peça separada, com la d’Exteriors.
Recentment, la magistrada també ha aprovat dues comissions rogatòries, una a Bèlgica i l’altra a Escòcia, per interrogar, com a testimonis, responsables de dos centres d'investigació a qui se’ls va encarregar un estudi sobre l’estatus que podria tenir a la Unió Europea una regió que s’independitza d’un estat membre. El cost total de l’estudi va ser de 196.920 euros, que el 2016 va concedir de forma directa el Diplocat.