L'exvicepresident del govern espanyol i exlíder del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba ha dit avui que "el que volen els independentistes és que l'Estat els tregui Puigdemont del mig" i s'ha mostrat convençut que "l'Estat ho farà, pagarà el cost", com es va començar a veure ahir amb la "mala notícia" del Consell d'Estat.
"Ara el que estem discutint és quin cost paguem" perquè Carles Puigdemont no sigui investit president de la Generalitat, ha advertit Rubalcaba en una entrevista a Onda Cero, en quèl ha aconsellat a l'executiu espanyol ser "hàbil" en l'estratègia perquè el descrèdit de l'Estat sigui el més baix possible.
Segons el seu parer, el govern espanyol "s'arrisca a un cop polític" amb la decisió de recórrer al Tribunal Constitucional la candidatura de Puigdemont per paralitzar el ple d'investidura, però l'alternativa d'haver recorregut la votació, un cop realitzada, hauria tingut "més cost polític" encara. "Per això s'ha fet així".
Govern sense Puigdemont
Convençut que hi haurà un govern independentista sense Puigdemont i que l'"unilateralisme ha mort i ja no ressuscitarà", Rubalcaba ha tornat a reclamar al bloc constitucionalista un "projecte polític compartit".
Després d'assegurar que Rajoy "sap perfectament" que té problemes, que aquest assumpte està bloquejant la política espanyola i que al govern espanyol "el perjudica", ha opinat que "haurà de prendre iniciatives" i que la solució requereix que els tres partits constitucionalistes, PP, PSOE i Cs, "parlin, no en el curt (termini), sinó amb llums llargues" i "ofereixin al conjunt d'Espanya un projecte polític que de pas resolgui el problema de Catalunya".
En l'entrevista també ha elogiat l'"actuació excel·lent" del rei Felip VI en la crisi catalana: "Crec que va ser fonamental per donar als espanyols un sentit de l'Estat. El Rei va explicar als espanyols que hi havia un Estat i unes regles i va dir que calia complir la llei. Va fer el que havia de fer i el que alguns crèiem".
Després d'apuntar que Espanya té per història un Estat "molt feble", ha dit que troba a faltar que "algú defensi amb passió la llei", perquè "en democràcia la llei és fonamental" i un governant no pot defensar-la "com si fos un procurador".