De moment, Pedro Sánchez no ha aconseguit esquinçar la unitat del Partit Popular contra el finançament singular de Catalunya. I la primera jornada de trobades amb presidents autonòmics a la Moncloa es tanca amb una conclusió compartida pels dos barons del PP que hi han acudit: lamentar-se per la falta de concrecions i de propostes per part del president espanyol, reclamar-li que retiri la proposta i exigir-li que convoqui una Conferència de Presidents per debatre el finançament autonòmic en un fòrum multilateral. És el guió que van fixar juntament amb Alberto Núñez Feijóo fa quinze dies. El president d’Andalusia, Juanma Moreno Bonilla, ha traslladat a Sánchez “l’angoixa” i “preocupació” dels andalusos si Catalunya surt del règim comú de finançament i el president de Galícia, Alfonso Rueda, ha considerat que l’acord entre el PSC i ERC és “demolidor” i “perjudicial” per a Galícia i “va en contra de la garantia de la solidaritat per a la prestació de serveis bàsics”. El primer a ser rebut per Pedro Sánchez ha sigut el lehendakari Imanol Pradales, que ha expressat el seu “respecte” per tot el que “Catalunya acordi amb l’Estat”.

📝 Imanol Pradales, sobre el finançament singular: “Respecto el que Catalunya acordi amb l’Estat”

 

Lluny de les “trampes” que augurava Isabel Díaz Ayuso, tant Juanma Moreno Bonilla com Alfonso Rueda han coincidit a manifestar que Pedro Sánchez no els ha ofert un finançament singular per als seus territoris ni els ha posat a sobre de la taula res per calmar les crítiques cap al pacte entre socialistes i republicans. Tampoc sobre la quitança de deute. Rueda ha afirmat que el president espanyol s’ha limitat a assenyalar que aquesta era “una altra manera dins del finançament general” i Moreno ha lamentat que el líder socialista no li ha fet “cap proposta” sobre aquesta qüestió. El diagnòstic ha estat el mateix: el president gallec lamenta que Sánchez hagi adquirit “molt pocs compromisos” en una reunió que ha consistit en “moltes bones paraules” i “molt poques concrecions” i el president andalús marxa de la Moncloa “amb les mans buides i sense resultats concrets”.

Sobre el finançament singular per a Catalunya, Juanma Moreno Bonilla considera que el pacte entre ERC i el PSC és una “mala decisió per a Catalunya” que “debilita” a Espanya i amb el qual Andalusia surt “clarament derrotada” (ha xifrat en 6.000 milions d’euros les pèrdues que suposaria per a la seva comunitat). “Crec que no és una bona iniciativa i és un error, i la meva primera obligació és demanar de manera personal que reconsideri aquesta decisió i retiri aquesta iniciativa en benefici del nostre sistema, basat en solidaritat i igualtat entre territoris” ha manifestat el president andalús en roda de premsa. I ha avisat que si el govern espanyol continua amb els seus plans, el govern andalús “farà valer el seu pes demogràfic, polític i econòmic i utilitzarà tots els instruments que tingui al seu abast perquè no es porti a lloc”. “M’ha dit que buscarà una fórmula on les comunitats autònomes no perdin, però no m’ha explicat quin tipus de fórmula suposadament pot solucionar el problema, jo no ho veig”, ha afegit.

 

L’exigència de discutir sobre el finançament autonòmic a la Conferència de Presidents

“Més que tenir una trobada amb el president, hauria estat molt més operatiu, eficient i eficaç la convocatòria d’una Conferència de Presidents”. Així ha començat la seva roda de premsa Juanma Moreno, que ha compartit amb el seu homòleg gallec la necessitat imperiosa que la Conferència de Presidents que convocarà Pedro Sánchez en les pròximes setmanes per parlar d’habitatge també serveixi per abordar el finançament autonòmic. Per al president andalús, una reunió bilateral a la Moncloa “no té ni el sentit, ni l’objectiu, ni la capacitat que té una reunió multilateral amb tots els presidents autonòmics amb una agenda i uns objectius concrets”.

🔎 La Conferència de Presidents, l’enèsim enfrontament entre el PP i Pedro Sánchez

 

En aquest sentit, Juanma Moreno Bonilla ha demanat a Sánchez que atengui la seva petició i incorpori a l’ordre del dia “una de les inquietuds” que tenen el conjunt de les comunitats. “Reunir els presidents autonòmics i no parlar d’una cosa tan important seria un error”, ha esgrimit, i ha demanat “transparència” i posar “les cartes de cara amunt” per parlar de finançament. “No tindria cap sentit ni seria acceptable que s’imposés l’ordre del dia, seria tensar innecessàriament una reunió que és important fer”, ha reblat.

Per la seva part, Alfonso Rueda ha verbalitzat a Pedro Sánchez la “necessitat” d’abordar “com més aviat millor” un nou finançament de “manera multilateral” i de “cap altra manera”. “Qualsevol altra fórmula no és vàlida, és imprescindible parlar de finançament” a la Conferència de Presidents, ha exigit Rueda. El president de la Xunta de Galícia ha demanat directament al líder socialista “tallar de soca-rel” la possibilitat d’arribar a “acords singulars”, que considera que “perjudiquen totes les comunitats autònomes”. El govern gallec xifra en 450 milions d’euros la pèrdua de recursos per a Galícia que suposaria el finançament singular de Catalunya i en 15 milions la condonació del deute. “A Galícia no li convé de cap mena d’acords singulars bilaterals que no fan cap altra cosa que restar el que havia de repartir-se entre tots a favor d’una part, que jugarà sempre amb avantatge”, ha reblat.

Sánchez i Rueda a la Moncloa Europa Press
Pedro Sánchez i Alfonso Rueda, davant de la Moncloa / Foto: Europa Press

“Aquí no es veta cap iniciativa”

Complirem escrupolosament el Reglament de la Conferència de Presidents, aquí no es veta cap iniciativa”, ha manifestat el ministre Ángel Víctor Torres en roda de premsa. El govern espanyol remet els líders del PP a parlar de finançament al Consell de Política Fiscal i Financera, que es convocarà pròximament per “avançar en el desenvolupament d’un nou marc multilateral de finançament autonòmic que tingui en compte les singularitats de cada comunitat”, però admet que es veurà obligat a abordar el tema en la Conferència de Presidents. I és que l’article 5 del seu reglament estipula que l’ordre del dia el fixa el Comitè preparatori, que Torres convocarà a finals de setembre, però també preveu que es puguin incloure altres assumptes sol·licitats pel Senat (on el PP té majoria absoluta) o per la majoria dels representants de les comunitats autònomes (una proporció que supera amb escreix el PP, que ostenta tretze de les dinou presidències).

Les pròximes reunions de Pedro Sánchez amb els presidents autonòmics

Pedro Sánchez ha obert aquest divendres la ronda de reunions amb els presidents autonòmics. La Moncloa va començar la setmana passada a contactar amb els gabinets per ordre d’aprovació dels estatuts d’autonomia i la cronologia que està establint respecta, amb alguna excepció, aquest patró. Això sí, de moment, hi ha una absència: Salvador Illa. La trobada entre el president espanyol i el president de la Generalitat encara no té data i es produirà, com aviat, a mitjan octubre. De moment, divendres vinent, 27 de setembre, Sánchez rebrà els populars María José Sáenz de Buruaga (de Cantàbria) i Gonzalo Capellán (de La Rioja) i el socialista Adrián Barbón (d’Astúries). El següent divendres, 4 d’octubre, serà el torn de dos barons del PP més, Fernando López Miras (de Múrcia) i Carlos Mazón (del País Valencià), i del líder territorial socialista més crític amb Pedro Sánchez, Emiliano García-Page (de Castella-La Mancha), en una de les trobades que més interès susciten.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!