El cas d'espionatge amb Pegasus, el CatalanGate, segueix sent notícia a diari ja sigui perquè apareixen noves reaccions internacionals, se saben novetats del CNI, es descobreixen nous espiats... Els polítics independentistes han adoptat tots el mateix discurs: tenim clar que ens han espiat, ara necessitem saber per què, qui ho ha encarregat, i com s'ha pagat. En una entrevista al Cafè d'Idees de RTVE, el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, s'ha mostrat convençut que s'acabarà obtenint resposta a totes aquestes preguntes però que no serà, ni molt menys, de manera immediata. Segons el dirigent d'ERC, la informació potser arriba el 2025, com ha passat amb altres casos de corrupció, com la trama Kitchen, de la qual comencem a treure conclusions i a conèixer informació.

 

El cas d'espionatge va provocar que els partits independentistes anunciessin que congelaven les relacions amb el PSOE fins que no s'obtinguessin respostes, ara bé, Rufián ha insistit en que el diàleg i la negociació són la clau per resoldre tots els problemes en la política. De fet, el d'ERC ha fet al·lusió a Nelson Mandela "que va estar 27 anys a la  presó i ni un sol dia va deixar de parlar amb els responsables del seu empresonament". Amb aquesta comparació, el d'ERC ha volgut posar de relleu la importància de dialogar encara que sigui amb el PSOE: "Amb els socialistes no hi parlem amb una base d'estima o perquè som semblants, parlem amb el PSOE perquè som contraris i hem de solucionar coses", ha insistit Rufián.

Sobre la seva possible candidatura a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet, el dirigent independentista ha indicat que ho anunciarà després de l'estiu. Rufián ha dit estar-ho considerant perquè és una proposta del líder d'ERC, Oriol Junqueras, però ha destacat les dificultats de compaginar-ho amb la seva tasca al Congrés. "M'estic pensant presentar-me a Santa Coloma. Al final, tinc una vida", ha conclos.

Un acord ampli per la llengua

Aquest dijous el president de la Generalitat, Pere Aragonès, instava tots els partits a "continuar treballant" per tancar un acord sobre la nova llei per preservar el català a les aules davant la sentència del 25% de castellà. En una atenció a mitjans a Brussel·les després de reunir-se al Parlament Europeu amb eurodiputats, Aragonès va demanar un "acord el més ampli possible". En la mateixa línia s'ha mogut el dirigent d'ERC a Madrid que ha assegurat que el seu és l'únic partit capaç de parlar amb totes les formacions i que per tant els fa molt útils. Preguntat per si es podria arribar a un acord pel català sense el PSC, Rufián ja dit el següent: "Hem de trobar un consens el màxim ampli possible i crec que ens equivoquem si ens dediquem a fer el de sempre amb els de sempre":

El debat sobre la monarquia

El rei emèrit Joan Carles I ja és a Espanya en la que és la primera visita a l'Estat des que va fugir al país àrab fa dos anys, pels escàndols de corrupció les investigacions judicials dels quals han quedat finalment arxivades. Gabriel Rufián ha aprofitat per comparar l'arribada de l'exmonarca amb la del narcotraficant Pablo Escobar quan baixava de l'avió. La visita de Joan Carles I ha fet que el dirigent d'ERC parli sobre la monarquia i ha assegurat estar convençut que molts monàrquics senten vergonya de l'emèrit al mateix temps que ha criticat el "patriotisme malentès": "Estimar molt la pàtria hauria de voler dir demanar explicacions". Segons Gabriel Rufián "sembla que si ets molt patriòtic has d'optar per l'opacitat". ​