Aquest dijous tots els grups es pronunciaran al Congrés dels Diputats i es culminarà així l’aprovació definitiva de la llei d’amnistia, però “encara queda un partit per votar; el partit judicial”. És una de les idees que ha manifestat aquest dijous Gabriel Rufián des de la tribuna de la cambra baixa, en el debat històric que precedeix la votació definitiva de la norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes. El cap de files republicanes a Madrid no només ha alertat que ara la pilota de l’amnistia passarà a la teulada d’uns jutges que “tothom sap” què faran, sinó que “la pròxima parada” de l’independentisme ha de ser el referèndum d’autodeterminació. 

 

Rufián ha començat el seu discurs dient que l’aprovació de la llei d’amnistia d’aquest dijous no només és una “victòria”, sinó també una “derrota del règim del 78”. Posteriorment, ha tingut unes paraules d’agraïment per membres tant d’Esquerra Republicana com de Junts per Catalunya; una cosa que ja havia fet just abans Míriam Nogueras. El republicà ha mencionat Joan Tardà per haver mencionat al Congrés que caldria aprovar una llei d’amnistia, a Carles Puigdemont “per liderar el govern valent” que va posar les urnes de l’1-O, a Oriol Junqueras “per haver entomat l’encàrrec de la història”, a Carme Forcadell “per haver llegit aquella declaració sabent que li costaria la llibertat”, a Raül Romeva “per explicar-ho a tot el món”, a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart “per ser els primers a suportar”, a Jordi Turull i Marta Rovira per “tirar, tirar i tirar”; i a Quim Forn i Josep Lluís Trapero “perquè encara que fos només durant un dia, tot un poble es va sentir molt orgullós de la seva policia”.

No només s’ha quedat aquí. Rufián també ha aplaudit a tots aquells alcaldes i regidors que han estat “perseguits per permetre al seu poble votar”. “Gràcies també a tota aquella gent que l’1-O va defensar les urnes amb el cos”, ha afegit. Sigui com sigui, el líder d’ERC al Congrés ha reconegut que la llei arriba “tard” perquè “ningú no es mereixia ni un minut de repressió, presó o persecució”.

Ha denunciat també que durant tot aquest temps el seu partit s’ha sentit “sol” negociant amb l’Estat, però ha celebrat que aquest dijous “l’independentisme està unit per una causa que transcendeix les batalles diàries”. Dit això, ha demanat ser “realistes” i recordar que l’amnistia no arriba aquest dijous al seu “put final” perquè “encara queda un partit per votar” que és el poder judicial. “I tothom sap què votarà”, ha dit tot just abans “d’interpel·lar els demòcrates espanyols perquè no ho permetin”.

Finalment, ha assegurat que “la pròxima parada” de l’independentisme serà el referèndum d’autodeterminació, i ha sentenciat el seu discurs recordant que el PSOE negava fins fa res que l’amnistia entrés dins dels marcs de la Constitució.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!