La repressió no s'atura i els presos polítics independentistes continuen sense respostes. Aquesta setmana, Carme Forcadell i Dolors Bassa han tornat a la presó amb el tercer grau revocat. I sembla que la paciència s'està acabant a Esquerra Republicana. Aquest dimecres, el seu portaveu a Madrid, Gabriel Rufián, ha tornat a enviar un avís a navegants: "El govern espanyol ha de prendre decisions i fixar horitzons; si no, ERC prendrà decisions". El dirigent republicà també ha reiterat la seva voluntat per fer un Govern amb Junts per Catalunya, però s'ha mostrat més reticent a la unitat d'acció que reclama la formació de Carles Puigdemont a la capital de l'Estat.

En una entrevista aquest dimecres a TVE, Gabriel Rufián ha carregat contra l'immobilisme del govern espanyol, i especialment del PSOE, que "juga" al fet que és "el menys dolent del dolent". Però això, ha denunciat, fa que hi hagi "qüestions com l'empresonament injust que no se solucionen, com diuen cada cop més organitzacions, com Amnistia Internacional". Per tot això, ha dirigit un missatge tant als socialistes com a Unidas Podemos, que "haurien de fer-se càrrec d'aquesta situació". En cas de no fer-ho, ERC es replantejarà el seu suport. "Hi ha una agenda que el govern ha d'aprovar i que només la pot aprovar amb nosaltres. Em semblen temeràries certes actituds", ha recordat Rufián.

Sobre les negociacions per a la investidura de Pere Aragonès, el portaveu republicà ha reiterat que el seu "pla principal" continua sent governar amb Junts per Catalunya. No obstant això, ha recordat que això "depèn d'ells" i que estan en espera d'una nova reunió. S'ha mostrat convençut que al final "tothom serà responsable i sabrà el que enshi  juguem" perquè la situació és molt complicada. El seu objectiu és "sumar" i fer un front tan ampli com sigui possible, com van defensar durant la campanya electoral del 14-F.

Preguntat sobre la unitat d'acció a Madrid, que ahir Junts va tornar a reclamar, Gabriel Rufián ha rebatut que ja "existeix", que les dues formacions han impulsat de forma conjunta comissions d'investigació al Congrés i iniciatives contra la repressió. Dit això, ha afegit que "tothom ha d'assumir els resultats electorals". Quins són aquests resultats? "Nosaltres tenim tretze diputats i ells quatre, i és complicat voler imposar les teves condicions quan en tens quatre", ha replicat.

No s'ha pronunciat sobre la sortida de Jaume Alonso-Cuevillas de la Mesa del Parlament, assegurant que "respecta" els debats i problemes interns de Junts, "que tenim tots els partits". Ha aprofitat per relacionar-ho amb la investidura de Pere Aragonès: "Ara hi ha una votació per canviar-lo de la Mesa, i estem convençuts que si no hi ha cap problema per canviar un membre de la Mesa, tampoc n'hi haurà per investir un president".