El portaveu d'Esquerra Republicana (ERC) al Congrés, Gabriel Rufián, ha considerat que és "un error" que el PSOE no es "planti" davant del que considera "el xantatge" de Junts arran de la votació del sostre de dèficit i ha advertit que el govern espanyol haurà de negociar també aquesta qüestió amb ERC. Així ho ha afirmat el republicà en declaracions als passadissos del Congrés, recollides per Europa Press, on Rufián ha deixat clar que la decisió de l'executiu de Pedro Sánchez d'ajornar la votació al Ple del Congrés d'aquesta setmana, perquè no comptava amb els suports necessaris per a la seva aprovació, suposa obrir una nova negociació amb totes les formacions.

"Que entengui el PSOE que si l'obre per a uns, l'obre per a tots. Comencem de zero", ha assenyalat el portaveu d'ERC a Madrid, exigint que també es compti amb el seu partit en aquest procés. "I segurament no tindrem els mateixos interessos que la dreta catalana, però ho intentarem", ha advertit. Preguntat si considera que el Govern s'equivoca en cedir a obrir la negociació, Rufián s'ha posicionat i ha sentenciat que "sempre és un error no plantar-se davant del xantatge de la dreta, sempre, tingui la bandera que tingui".

Aquestes declaracions del dirigent d'ERC arriben després que el govern espanyol hagi optat finalment per ajornar la votació al Congrés sobre el sostre de dèficit, per evitar una nova derrota parlamentària. D'aquesta manera, l'executiu del PSOE i Sumar han evitat repetir l'escena del passat 23 de juliol, quan Junts i PP van votar en contra del sostre de dèficit, un primer pas imprescindible per aprovar més endavant els pressupostos del 2025. Poques hores després, Junts ha reiterat les seves exigències i la Moncloa s'ha mostrat disposada a negociar una millora de la senda. 

Des del partit de Carles Puigdemont exigeixen dedicar un terç del marge de dèficit a les comunitats autònomes, una demanda que ja havien posat sobre la taula. “Només tindran els vots de Junts per Catalunya si hi ha guanya Catalunya, i un sostre de despesa de 40.000 milions d’euros i amb 35.000 per l’Estat no és la millor proposta per Catalunya”, ha afirmat la portaveu de la formació al Congrés, Míriam Nogueras. Fonts del Ministeri d’Hisenda consultades per ElNacional.cat s'han mostrat prudents amb aquesta proposta, si bé han reconegut que les iniciatives de Junts són “poc viables”.

Sigui com sigui, Nogueras ha reclamat una proposta que “realment millori la situació de Catalunya, dels catalans, de la Generalitat de Catalunya i dels ajuntaments de Catalunya”. En aquest sentit, ha recordat que "hi ha una proposta aprovada al Parlament el 2014 que proposa que la divisió es faci a un terç".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!