Dard de Gabriel Rufián a Carles Puigdemont, l’endemà que el president de la Generalitat a l’exili confirmés que té intenció d’assistir al debat d’investidura del pròxim cap del Govern al Parlament de Catalunya, en sigui o no ell el candidat; i que assegurés que deixarà la política activa si no aconsegueix tornar a Palau. “Unes eleccions a Catalunya van sobre què passa a Catalunya i com es governa Catalunya, no pas sobre què li passarà a una persona; per a això ja hi ha les telenovel·les i les sèries de Netflix”, ha manifestat el líder d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats.
Les declaracions del portaveu d’ERC a Madrid han arribat en el tram final de la seva intervenció a la cambra baixa, durant la sessió en què Pedro Sánchez ha informat al Ple sobre el Consell Europeu del mes de març. passat No ha estat l’únic missatge en clau de precampanya catalana que ha llançat Gabriel Rufián. També ha tancat la porta a qualsevol pacte entre el seu partit i Aliança Catalana, en cas que la formació d’extrema dreta de Sílvia Orriols entri al Parlament. “El feixisme és feixisme, encara que al darrere hi tingui una estelada com un camió, i nosaltres no pactarem mai amb el feixisme”, ha manifestat.
Pel que fa a la política exterior espanyola, Rufián ha tornat a retreure a Sánchez la decisió “vergonyosa” d’aliar-se amb el Marroc en el reconeixement del Sàhara Occidental com una autonomia pertanyent a l’estat nord-africà. Els seus atacs, però, s’han centrat sobretot en Alberto Núñez Feijóo. Ha recordat al líder del PP que fins i tot el president dels Estats Units, Joe Biden, és més crític que ell amb Israel. S’ha referit, a més, a Benjamin Netanyahu com un “senyor de la guerra”.
Minuts abans, Pedro Sánchez ha asseverat al Congrés que “Espanya està preparada per reconèixer l'Estat palestí”. El president del govern espanyol ha defensat l’augment pressupostari d’Europa en armament per tal de protegir-se davant de qualsevol amenaça futura de Rússia, ara que ja ha col·locat un peu al continent a través de la invasió d’Ucraïna. No obstant això, ha volgut rebutjar els relats de “terceres guerres mundials” o de convertir Europa en una economia de guerra. S’ha oposat, també, a enviar soldats al país de Volodimir Zelenski.
Feijóo, per la seva banda, ha promès al president espanyol fer pública en aquesta sessió la posició del seu partit sobre Palestina. Però immediatament després ha acusat el seu rival d’utilitzar la política exterior com a “tallafocs” de la seva política interior. “L’independentisme es riu d’Espanya i vostè ho concedeix; li regala indults, amnisties i tractes preferents, i li responen amb desafiaments”, ha assenyalat Feijóo, a banda de lamentar que Espanya és “de les poques nacions del món en què es discuteix si hi ha retrocessos de drets ciutadans i d’igualtat”.
En tot cas, el cap de files populars ha asseverat que al seu partit defensen també el reconeixement de l’Estat palestí, com ja va demanar l’any 2014 el Congrés dels Diputats. Però li ha demanat més suport internacional. “Ha de passar per un procés de negociació i amb més massa crítica d’estats favorables”, ha manifestat.