Gabriel Rufián surt a la càrrega contra Junts per Catalunya dotze hores després que els de Míriam Nogueras canviessin el sentit del seu vot a última hora per tombar la llei per regular els lloguers de temporada. La negativa dels juntaires, sumada a la del PP i Vox, va impossibilitar que la iniciativa, promoguda pel Sindicat de Llogateres i el Sindicato de Inquilinos, es prengués en consideració. El portaveu d’ERC al Congrés, que ahir ja va estripar contra Junts a Twitter, ha recriminat el “vot miserable” dels juntaires i ha preguntat a Pedro Sánchez durant la sessió de control al govern espanyol “quant creu que durarà la legislatura” i li ha llençat una advertència. “Hi ha un bloc nou que s’està conformant del PP, Vox i Junts”, ha afirmat Gabriel Rufián. I ha fet homenatge a la frase que encapçala el Manifest Comunista, que resa que “hi ha un fantasma que recorre Europa”, per afirmar que “hi ha un fantasma que recorre aquest hemicicle, el fantasma de la dreta i l’extrema dreta”. En declaracions als periodistes abans de començar el ple, el mateix Rufián ha vaticinat que aquest bloc “segurament portarà Feijóo a la Moncloa”.

📝 Junts impedeix a última hora que el Congrés tramiti una llei per regular els lloguers de temporada

 

 

A la seva intervenció, Gabriel Rufián s’ha mostrat convençut que s’està produint un acostament de Junts al PP que s’incrementarà en els pròxims mesos. “Desconeixen absolutament la capacitat mediàtica d’emblanquiment d’aquesta gent”, ha arguït. I ha plantejat el que, a parer seu, serà “l’argumentari” que se seguirà per consolidar aquesta aliança: primer diran que «El PSOE i el PP són el mateix» (“de vegades sí”, ha etzibat Rufián), després defensaran que «Nosaltres som Catalunya i pactem amb Espanya» i al final argumentaran que «Feijóo almenys controla els jutges» (“això també és cert”, ha reconegut Rufián).

Davant això, el portaveu d’ERC en el Congrés ha preguntat a Sánchez “què farà” el govern espanyol per “intentar evitar aquest bloc que s’està conformant” i que a Junts “li sortirà gratis”. Rufián també ha recriminat al president espanyol que afirmés que governaràamb o sense el concurs del poder legislatiu”. “S’imagina un paracaigudista a 10.000 metres dient que passa del paracaigudista? Pensaria que és un mentider o un insensat”, ha esgrimit Rufián.

Pedro Sánchez: “Ens queden tres anys fins al final d’aquesta legislatura”

En la seva resposta, Pedro Sánchez se n’ha anat per la tangent i ha evitat entrar al xoc amb Junts. Sobre la durada de la legislatura, el president espanyol s’ha limitat a replicar que les legislatures són de quatre anys tal com “mana la Constitució”, per la qual cosa al govern espanyol de PSOE i Sumar li queden “tres anys fins al final de la legislatura”. En els dos minuts i mig que ha parlat, Sánchez ha reiterat els èxits que ha aconseguit el seu executiu i ha posat en relleu les lleis que ha aconseguit que s’aprovin en aquesta legislatura. Sobre el pacte entre el PSC i ERC per a un finançament singular, ha insistit que és un “acord molt important que avança en federalisme i corresponsabilitat fiscal”. Pedro Sánchez ha conclòs la seva resposta recordant que “hi ha molta feina per fer” i volent “reivindicar la feina” d’ERC. Això sí, ha deixat clar que “el govern espanyol té l’ambició de continuar aquests tres anys”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!