Esquerra Republicana continua en el no a la investidura de Pedro Sánchez. Així ho ha traslladat el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, després de reunir-se aquest dijous durant 50 minuts amb la seva homòloga socialista, Adriana Lastra. "La posició del Grup Republicà continua sent no a una eventual investidura de Pedro Sánchez, ja que durant la conversa no hi ha hagut cap indici que el Partit Socialista abandonarà la via repressiva per enfrontar el conflicte polític existent entre Catalunya i l'Estat", assegura ERC en un comunicat. Continuen posant sobre la taula una mesa de negociació i esperen que els contactes es mantinguin.
En el comunicat emès després de la reunió, el grup d'ERC al Congrés dels Diputats adverteixen que "sense aquestes garanties, no podrà haver-hi en cap cas un replantejament de la postura" en la investidura de Sánchez, malgrat el preacord de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos. Malgrat tot, totes dues parts "han coincidit en la necessitat de continuar mantenint contactes". Els republicans esperen que aquesta primera trobada "sigui l'avantsala d'altres que hauran d'acabar succeint".
"L'aposta d'Esquerra Republicana és la resolució política del conflicte a través d'una mesa de negociació. I avançar en matèries socials urgents bloquejades al Congrés i al Parlament de Catalunya", conclou el comunicat, que subratlla el "clima d'absoluta cordialitat" entre els dos portaveus.
Sánchez no volia dependre dels independentistes, però els números són els que són: en depèn encara més que abans. Ni tan sols amb el suport de tots els grups que no són PP, Cs i Vox —és a dir Unidas Podemos, el PNB, Més País, Coalició Canària, el BNG, el PRC i Teruel Existe—, no en tindria prou. Aquesta fórmula suma 169 escons a favor i 181 en contra. Caldria la participació de l’independentisme català i basc. Amb ERC (13) en tindria prou. Caldria un vot a favor en primera votació o una abstenció en segona votació. També en tindria prou amb els deu sís de Ciutadans, però aquests se n’han desentès.