Per Gabriel Rufián, la pilota no és a la teulada d'Esquerra. El portaveu dels republicans al Congrés ha volgut treure's la pressió del damunt pel suplicatori de Laura Borràs per ser jutjada pel Tribunal Suprem. “No depèn d’ERC. El vot d’ERC és irrellevant  matemàticament”, ha recordat Rufián, que ha afegit: “Les matemàtiques estan fetes i tothom les sap”. Tot i així ha subratllat que s’està negociant amb les formacions independentistes i sobiranistes per tenir una “posició consensuada i comuna de tot el sobiranisme i l’independentisme”. La decisió encara no està "presa".

En roda de premsa al Congrés aquest dimarts al matí, Gabriel Rufián ha insistit que “el que succeeixi amb aquest suplicatori no depèn d’ERC en cap cas”. També ha destacat que si serà jutjada pel Suprem és “per donar explicacions i pel fet que som diputats”, no “perquè algú es digui d’alguna manera”. El dirigent republicà ha assenyalat que “a ERC no li agrada haver d’escollir davant l’antirepressió i l’anticorrupció”, perquè “és un dilema pervers”. Després que Borràs hagi denunciat una “persecució política”, ha demanat “ser molt respectuosos amb la gent que és a la presó i l’exili per les seves idees”.

Per altra banda, el cap de files d’ERC a Madrid ha insistit que és “bastant incompatible” acordar uns pressupostos de l’Estat amb ells i amb Ciutadans al mateix temps. Ha avisat que avui demanen “carregar-se” la taula de diàleg, però que demà pot ser “la fiscalitat justa o l’ingrés mínim vital”. Per tot això ha interpel·lat Unidas Podemos, que “saben el que és Ciutadans” i haurien d’estar “incòmodes amb la presència de la dreta en aquesta equació”.

Rufián ha considerat una “vergonya per a l’esquerra espanyola” la comissió d’investigació de Joan Carles I, que tornarà a ser tombada avui. “S’està legitimant actuacions com a mínim poc decoroses d’una persona simplement pel seu cognom”, ha denunciat. “Costarà molt d’explicar en un futur”, ha conclòs en aquest sentit.

Finalment, el diputat republicà ha reclamat al conseller Miquel Buch "actuacions més contundents" per als agents racistes dels Mossos, que no n'hi ha prou amb canviar-los de destinació. 

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram