Els docents estan fent una feinada, no han abaixat la guàrdia i estan actuant per aplicar el model d'immersió lingüística com toca, i és feina de les administracions assumir responsabilitats i protegir el català arreu. Aquesta ha estat la posició de l'exconsellera d'Ensenyament (2016-2017) Meritxell Ruiz, en l'actualitat secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, en el transcurs del col·loqui d'ElNacional.cat sobre el català a l'escola.

Va ser consellera però Ruiz ha reivindicat les seves intervencions com a docent, en les quals ha manifestat que la seva percepció és que la immersió lingüística existeix i s'implementa, i ho manifesta el fet que no hi ha un problema sobre el coneixement del català, sinó que el problema està en l'ús de la llengua: "La immersió no està en perill, el que està en perill és l'ús social del català. Els docents hi podem fer molt però la qüestió és social i ha de ser un tema de país".

"El que ha fet l'escola en els darrers deu anys amb tota la gent de fora és espectacular", ha subratllat, I ha dit que malgrat que hi ha docents que segur que poden millorar la seva feina, s'està complint amb l'objectiu principal: que els nens que entren a P3 acabin la ESO coneixent el català, i això "ho ha fet l'escola". 

És per aquest motiu que manifestat l'opinió que ara, amb la sentència del Suprem que vol imposar el castellà a les aules, la responsabilitat no pot recaure en els docents sinó en les institucions, que el que han de fer és protegir el professorat i desplegar el marc legal perquè les escoles puguin continuar fent les classes en català com fins ara, cosa que passa per l'aplicació de la llei de normalització lingüística: "La responsabilitat no ens la poden traslladar, la nostra feina és una altra", i ha demanat protegir l'escola de debats polítics. 

Qui va exercir de diputada i consellera s'ha manifestat avui desconfiada amb els polítics, i ha carregat contra unes administracions que considera que han afeblit la societat catalana, un fet que ha afectat molt el català i la militància de les persones: "L'afebliment de la societat civil afecta molt l'ús social del català. Estem en un país on l'esperit comunitari s'ha afeblit moltíssim". A més, ha destacat que ara la societat és molt individualista i li costa implicar-se, fet que ha fet perdre l'esperit de militància.

L'acte, que ha portat per nom La immersió, en perill? La immersió, viva!  ha estat moderat per la periodista Marta Lasalas i ha comptat amb les intervencions de Joaquim Arenas, cap del Servei d'Ensenyament Català (1983-2003) i impulsor de la immersió lingüística; Meritxell Ruiz, secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i exconsellera d'Ensenyament (2016-2017); Bernat Dedeu, filòsof, musicòleg i articulista i Marc Rovira, professor d'institut i fundador de La Lectora. Malgrat haver-se plantejat en un primer moment com un acte presencial i per streaming a la Sala Cotxeres del Palau Robert, finalment s'ha realitzat sense públic d'acord amb la situació sanitària que està vivint al país per l'augment dels contagis de covid. 

 

A la imatge destacada, l'exconsellera Meritxell Ruiz al col·loqui d'ElNacional.cat / Sergi Alcàzar