El rellotge per evitar la repetició electoral, en marxa. El president del Parlament, Josep Rull, ha anunciat en una compareixença aquest dimecres a la tarda —després de la preceptiva ronda de consultes amb els grups parlamentaris— que cap candidat s'ha postulat per al ple d'investidura que s'havia de celebrar el 25 de juny i que cap d'ells ha acreditat tenir prou suport. En conseqüència, Rull s'ha inclinat per l'acte equivalent a una investidura fallida, una fórmula a la qual ja va recórrer Roger Torrent per activar el compte enrere per a unes eleccions quan el president Quim Torra va ser inhabilitat per la condemna per desobediència. Remuntant-se a aquest precedent, i després que grups com Esquerra Republicana li hagin demanat celebrar el ple encara que no hi hagi candidat, el president de la cambra catalana ha convocat una sessió per al 26 de juny, a les 11:00 hores, on comunicarà formalment aquesta decisió i hi haurà un petit debat amb un temps de cinc minuts per a cada grup parlamentari amb l'objectiu de tractar aquesta qüestió.
Amb aquesta resolució, que el president Rull signarà el mateix dimecres 26 de juny, s'activarà el còmput de termini de dos mesos per evitar una repetició electoral: els grups tindran fins al dilluns 26 d'agost, com a màxim, per poder celebrar una investidura que prosperi perquè no hi hagi nous comicis el 13 d'octubre. Durant la intervenció, Rull ha expressat que ha "constatat que cap candidat ha mostrat la seva voluntat de sotmetre's a la investidura dins d'aquests primers deu dies hàbils" i que "cap grup ha proposat cap candidat en aquesta investidura". Per aquesta raó, "no hi ha la possibilitat de fer cap proposta específica" i ha de decantar-se per una resolució que posi en funcionament el rellotge electoral.
Això no obstant, el president del Parlament ha subratllat que sí que hi ha hagut dos grups —el PSC i Junts— que li han manifestat la seva voluntat d'explorar la "possibilitat de proposar un candidat a la investidura" —és a dir, Salvador Illa i Carles Puigdemont— en el transcurs dels dos mesos que el 26 de juny començaran a comptar: "Han expressat la voluntat d'arribar a acords perquè aquesta proposta d'investidura pugui reeixir". Pel que fa a la ronda de contactes, Josep Rull ha assenyalat que ha estat "extraordinàriament positiva des d'un punt de vista de la cordialitat i el to".
Per què el ple es farà el 26 de juny?
La llei estableix que, una vegada s'ha constituït el Parlament, hi ha un termini màxim de deu dies hàbils perquè se celebri un primer ple d'investidura. Així doncs, fet aquest primer pas el 10 de juny, aquesta sessió havia de tenir lloc, com a màxim, el 25 de juny. El ple s'acabarà fent l'endemà d'aquesta data, és a dir, el dimecres vinent a les 11 del matí. Aquesta sessió no serà d'investidura, sinó que es donarà compte de la resolució que al matí haurà signat Rull on comunicarà la "impossibilitat de proposar un candidat per ser investit president de la Generalitat". Els elements que expliquen que es passi a l'endemà són que, d'una banda, els grups parlamentaris s'han de constituir fins aquest dijous. Això significa que, fins aleshores, no hi ha una Junta de Portaveus, que és l'òrgan responsable d'acordar l'ordre del dia dels plens.
A més, el president de la cambra, Josep Rull, viatjarà aquest dijous a Bèlgica per reunir-se amb el president Carles Puigdemont, en el marc del seu compromís de trobar-se amb els diputats a l'exili. El divendres, es desplaçarà a Suïssa per fer el mateix amb Ruben Wagensberg; i el diumenge a la Catalunya Nord, on veurà l'exconseller Lluís Puig. A tot plegat cal afegir que el dilluns és festiu, i no serà fins dimarts quan es tornarà a reunir la Mesa, que haurà de validar els grups parlamentaris constituïts. El mateix 25 de juny hi haurà la primera reunió de la nova Junta de Portaveus, que acordarà, com a únic punt de l'ordre del dia del ple del 26 el debat sobre la resolució on es constata que no hi ha cap candidat per a aquest primer intent d'investidura.
El text de la resolució
En la seva compareixença, Josep Rull ha llegit la resolució que signarà el dimecres 26 de juny per posar en marxa el compte enrere electoral, que finirà el 26 d'agost: "Aquesta presidència, d'acord amb allò que disposa l'article 4.2 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, i amb les facultats que li confereix l'article 39 del Reglament del Parlament, un cop consultats els representants dels partits i grups polítics amb representació parlamentària, dins del termini de deu dies hàbils des de la constitució de la legislatura, constata que no li ha estat possible de proposar al Ple de la Cambra un candidat per ser investit president o presidenta de la Generalitat. Mitjançant aquesta resolució dona compte al Ple del Parlament d'aquesta circumstància, a l'efecte de l'inici del còmput del termini de dos mesos fixat pels articles 67.3 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i 4.7 de la citada Llei 13/2008".