El president del Parlament, Josep Rull, ha convocat finalment per aquest dimarts la ronda de consultes prèvia a la investidura del candidat socialista, Salvador Illa, com a president de la Generalitat. En un primer moment, les reunions amb els representants dels grups parlamentaris estaven previstes per a demà dilluns, però s'han acabat ajornant per qüestions d'agenda d'Esquerra Republicana, segons detallen fonts de la cambra catalana. D'aquesta manera, la data del ple d'investidura podria també ajornar-se fins a finals de setmana si així ho decideix l'òrgan parlamentari encarregat de fixar el dia, la Diputació Permanent, que haurà de reunir-se després de la ronda de consultes.
El primer que passarà pel despatx del president Rull serà el mateix Illa, que obrirà la ronda de contactes a dos quarts de deu del matí. Mitja hora després hi aniran el president i la portaveu del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové i Marta Vilalta; i a dos quarts d'onze els seguirà la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach. Un cop fetes les reunions amb els grups parlamentaris que donaran suport a la investidura d'Illa, serà el torn de la resta.
A les 11.00 h del matí, Rull es reunirà amb el president i la portaveu del grup de Junts, Albert Batet i Mònica Sales. Els seguiran, amb reunions de 30 minuts cadascun, Alejandro Fernández (PP), Ignacio Garriga (Vox) i Dani Cornellà (CUP), aquest últim pendent de confirmació. Pel que fa a Sílvia Orriols i Ramón Abad, d'Aliança Catalana, està previst que es vegin amb Rull a les 13.00 h del migdia, si bé els diputats encara no ho han confirmat a la cambra tampoc.
Illa tanca els suports d'ERC i comuns: pendents del Jovent Republicà
Salvador Illa ja li va transmetre ahir dissabte al matí al president Rull la seva voluntat de presentar-se a investidura perquè ja tenia lligats els suports necessaris. Una vegada tancats els acords amb ERC i els comuns, el candidat socialista ja compta amb el 'sí' dels 68 diputats de les tres formacions, tot just la majoria absoluta a la cambra catalana. L'únic serrell que deixa marge d'incertesa és el posicionament del Jovent Republicà, les joventuts d'ERC, que compten amb una diputada al Parlament dins del grup parlamentari de la formació de Marta Rovira, Mar Besses. El Jovent, que ha expressat reiteradament les seves reticències a fer Illa president, decidirà aquest dilluns en un consell extraordinari el sentit del vot de la seva representant i si trenca la disciplina del grup parlamentari. Des de la direcció d'ERC, però, Marta Vilalta ha instat el jovent a votar a favor i Marta Rovira ha expressat que no veu probable que hi hagi aquest trencament.
Divendres la militància d'ERC va votar a favor de l'acord d'investidura d'Illa en una consulta interna marcada per la divisió i aprovada amb un marge molt estret. El 53% dels més de 8.000 militants del partit va votar a favor, mentre que un 44% ho va fer en contra. El pacte al qual van arribar socialistes i republicans incloïa com a mesura principal, a canvi d'investir Illa, l'avenç cap a un model fiscal singular per a Catalunya, fora del règim comú de les comunitats autònomes, amb el qual el país tingui sobirania per recaptar i gestionar tots els impostos amb una agència tributària catalana. Similar als concerts del País Basc i Navarra, tenir "la clau de la caixa", però amb una "quota de solidaritat". D'altra banda, el pacte signat ahir a la tarda amb els comuns de Jéssica Albiach inclou la construcció de 50.000 nous pisos protegits, la recuperació progressiva de la sisena hora a les escoles i la gratuïtat de l'etapa 0-3, així com "no facilitar" macroprojectes com el macrocasino Hard Rock de Tarragona.
En una compareixença des de la seu del PSC després de la Comissió Executiva que es va celebrar ahir, el primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, va defensar els "bons acords" i, davant les inquietuds sorgides des de l'independentisme i les mateixes files d'ERC, es va comprometre a complir-los "íntegrament" malgrat "els inconvenients, les dificultats i les qüestions sobrevingudes" que puguin aparèixer.
Primera ronda fallida
Al juny, Rull ja va fer una primera ronda de contactes amb els grups parlamentaris per temptejar les possibilitats d'investidura, si bé llavors cap candidat dels millor posicionats en nombre d'escons, ni Salvador Illa ni Carles Puigdemont, es va proposar perquè encara no tenien els suports necessaris. En conseqüència, Rull va optar per l'acte equivalent a una investidura fallida, una fórmula per activar el compte enrere per a unes eleccions: es va establir el temps límit al dilluns 26 d'agost perquè hi hagués un candidat o si no, hi hauria nous comicis el 13 d'octubre. Si la diputada de les joventuts d'Esquerra que ara podria fer-ho descarrilar tot finalment compleix la disciplina de partit, tot apunta que Salvador Illa ho té encaminat per convertir-se en el 133è president de la Generalitat de Catalunya.