El president del Parlament, Josep Rull, té previst iniciar aquest mateix dilluns 5 d'agost la ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris i poder fixar així una data per convocar el ple d'investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. Una vegada tancats els acords amb Esquerra Republicana i els Comuns, el candidat socialista ja té els suports necessaris, els 68 diputats de les tres formacions, i ha comunicat aquest matí a la Presidència de la cambra legislativa catalana la seva voluntat de sotmetre's al debat.

La intenció del president Rull és començar la ronda amb el PSC i continuar amb els republicans i els Comuns, segons ha informat la Presidència del Parlament aquest dissabte a través d'un comunicat. Posteriorment, es produirà la trobada amb la resta de grups parlamentaris: Junts, PP, Vox, CUP i Aliança Catalana, detalla la nota. La intenció del màxim responsable de la Cambra és que la ronda de contactes sigui presencial.

Poc abans, Salvador Illa ja havia anunciat aquest matí que ha transmès al president Rull la seva voluntat de presentar-se a investidura, amb els suports ja lligats. Ho ha fet en una compareixença des de la seu del PSC després de la Comissió Executiva que s'ha celebrat aquest dissabte. Davant la premsa, el primer secretari dels socialistes catalans ha defensat els "bons acords" als quals ha arribat amb republicans i Comuns i, davant les inquietuds sorgides des de l'independentisme i les mateixes files d'ERC, s'ha compromès a complir-los "íntegrament" malgrat "els inconvenients, les dificultats i les qüestions sobrevingudes" que puguin aparèixer.

Illa tanca els suports d'ERC i Comuns

Ahir divendres la militància d'Esquerra Republicana va votar a favor de l'acord d'investidura d'Illa en una consulta interna marcada per la divisió i aprovada amb un marge molt estret. El 53% dels més de 8.000 militants del partit va votar a favor, mentre que un 44% ho va fer en contra. El pacte al qual van arribar socialistes i republicans incloïa com a mesura principal, a canvi d'investir Illa, l'avenç cap a un model fiscal singular per a Catalunya, fora del règim comú de les comunitats autònomes, amb el qual el país tingui sobirania per recaptar i gestionar tots els impostos amb una agència tributària catalana. Similar als concerts del País Basc i Navarra, tenir "la clau de la caixa", però amb una "quota de solidaritat". El pacte, però, ha suscitat molt debat intern entre els republicans i moltes crítiques des de diversos sectors de l'independentisme pel que suposa donar la Generalitat a Illa i un "partit del 155".

Aquest mateix dissabte, el PSC i els Comuns signaran a la tarda l'acord per a la investidura. Segons han avançat els Comuns, serà en un acte a les cinc de la tarda a la Biblioteca de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), que comptarà amb la presència de Salvador Illa i Jéssica Albiach. El Consell Nacional dels Comuns va avalar dimecres el pacte amb el PSC, que inclou la construcció de 50.000 nous pisos protegits, la recuperació progressiva de la sisena hora a les escoles i la gratuïtat de l'etapa 0-3, així com "no facilitar" macroprojectes com el macrocasino Hard Rock de Tarragona.

Primera ronda fallida

Al juny, Rull ja va fer una primera ronda de contactes amb els grups parlamentaris per temptejar les possibilitats d'investidura, si bé llavors cap candidat dels millor posicionats en nombre d'escons, ni Salvador Illa ni Carles Puigdemont, es va proposar perquè encara no tenien els suports necessaris. En conseqüència, Rull va optar per l'acte equivalent a una investidura fallida, una fórmula per activar el compte enrere per a unes eleccions: es va establir el temps límit al dilluns 26 d'agost perquè hi hagués un candidat o si no hi hauria nous comicis el 13 d'octubre. Finalment, si la diputada de les joventuts d'Esquerra que ara podria fer-ho descarrilar tot finalment compleix la disciplina de partit, tot apunta que Salvador Illa ho té encaminat per convertir-se en el 133è president de la Generalitat de Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!