L'endemà que transcendissin detalls sobre l'informe que els Mossos d'Esquadra van enviar al Tribunal Suprem sobre el dispositiu (fallit) per detenir Carles Puigdemont el dia 8 d'agost en la seva tornada a Catalunya, que posaven el focus sobre el paper del president del Parlament Josep Rull, ha arribat la seva resposta. Rull s'ha retorçat davant el que ha qualificat de un informe "inacceptable" perquè aquest qüestiona, segons ell, "la professionalitat" dels treballadors de la cambra. Per això mateix, també ha anunciat que presentarà una queixa davant del Govern. Rull no ha amagat així la seva "perplexitat" i preocupació pels termes que utilitzen els Mossos en l'informe, lamentant que hi ha elements que s'hi recullen que "simplement no són certs, d'altres que tenen imprecisions i en altres s'entra en terrenys que són inacceptables".
Escorcoll per seguretat, no per fer detencions
Concretament, en l'informe en qüestió, el comissari en cap Eduard Sallent assegura que Rull va evitar que els Mossos entressin a la cambra per inspeccionar-lo, amb la sospita que es podrien haver fet accions per introduir el president de manera amagada a l'interior de la cambra. En una declaració davant els mitjans de comunicació Rull ha explicat la serva versió dels fets. Segons el president del Parlament, van rebre fins a tres peticions d'escorcoll de la cambra, però no va acceptar-les fins que no se'ls va comunicar que l'objectiu era comprovar que no hi hagués cap explosiu: "Només amb aquest objectiu i no amb cap altre perquè, evidentment, si s'havia de fer per detenir algú no estava disposat a acceptar-ho", ha exposat a Prada, on ha participat aquest divendres en una sessió de la Universitat Catalana d'Estiu.
Abans del ple, Rull ja havia deixat clar que suspendria si finalment Puigdemont, que havia manifestat que retornaria al país si hi havia investidura, era detingut. També que, en el cas que les forces policials entressin al Parlament, miraria de protegir-lo en un lloc segur, com el seu despatx. Aquesta situació, però, finalment no es va donar perquè Puigdemont no va arribar a entrar al Parlament.
La versió dels Mossos
Segons la versió dels Mossos en l'informe enviat al Suprem, aquests van demanar entrar al Palau del Parlament de Catalunya, al parc de la Ciutadella, el dia abans, i poder escorcollar les dependències per tal d'evitar que el president pogués ser a l'interior o, fins i tot, segons assegura el mateix informe, problemes de seguretat contra el mateix president. En aquest document, Sallent explica que la tarda del 7 d'agost, hores abans dela celebració del ple, "responsables del Parlament" no van facilitar que es poguessin fer aquestes actuacions i van demanar una petició per escrit del mateix comissari en cap. Aquesta petició es va enviar al president Josep Rull i, segons consta a l'informe dels Mossos, des del Parlament es va denegar l'entrada de la policia per falta de "personal laboral adequat" per acompanyar els Mossos. Això, assegura Sallent en aquest informe, "va reforçar les sospites sobre un possible accés del senyor Puigdemont al Parlament de forma prèvia al debat".