El president del Parlament, Josep Rull, ha exigit l'aplicació immediata i sense reserves de la llei d'amnistia per "tornar a la política allò que correspon i és estrictament d'àmbit polític". Ho ha dit en una declaració institucional des de la cambra catalana amb motiu del setè aniversari del referèndum d'independència de l'1 d'octubre i acompanyat de la vicepresidenta primera de la cambra catalana, Raquel Sans; de la secretària primera del Parlament, Glòria Freixa; i del secretari segon de la cambra catalana, Juli Fernández. Tots ells, diputats de Junts i ERC, han acompanyat el president del Parlament, amb l'absència dels tres membres de la Mesa del Parlament del PSC, que no han subscrit la compareixença. 

"Va sortir a votar la gent del sí i del no"

El president del Parlament ha posat de manifest que l'1 d'octubre és "una part molt important" per la ciutadania d'aquesta nació. "Va sortir al carrer per a votar gent a favor del sí i del no", ha recordat Rull, que ha fixat aquell dia com un dels esdeveniments "més significatius de la nostra història col·lectiva", juntament amb el 3 d'octubre. De fet, fins i tot ha dit que "potser és el més rellevant de la història recent de la nació catalana". "És l’expressió de la força, la unitat i la determinació dels catalans i les catalanes per votar i per expressar-nos lliurement. Una voluntat que s’havia començat a forjar en la consulta del 9 de novembre del 2014", ha reivindicat Rull.

El president de la cambra catalana també ha recordat que la resposta de l'Estat davant "l'actitud pacífica i democràtica" de la ciutadania de Catalunya va ser la "violència policial i la vulneració dels nostres drets polítics i llibertats civils". "Unes imatges de violència i vulneració de drets i llibertats que van fer la volta al món i que, tot i el pas del temps, han de continuar avergonyint qualsevol persona que digui defensar la democràcia", ha insistit el president del Parlament, que considera la commemoració d'aquell dia com un clam per a la democràcia. De fet, Rull ha assegurat que en democràcia votar no és ni pot ser mai cap delicte. "Votar és un símbol inequívoc i un tret distintiu de qualsevol societat avançada i madura. Una societat que entén que hi ha discrepàncies polítiques i que, alhora, accepta que aquestes discrepàncies polítiques que són legítimes s’han de poder dirimir pacíficament", ha reivindicat Josep Rull, que també ha posat en relleu el fet de respectar els resultats de les urnes. 

 

Culpa al poder judicial d'impedir el retorn de l'exili a Puigdemont i Lluís Puig

A conseqüència del Primer d'Octubre, Rull ha recordat com es va "intensificar la persecució judicial de tot un moviment pacífic i democràtic" i l'empresonament de líders polítics i socials i l'exili. Per això, ha recordat que la situació avui en dia està "lluny de la plena normalitat", recordant que la justícia espanyola no aplica la llei d'amnistia a dos diputats electes del Parlament de Catalunya, com el president Puigdemont i Lluís Puig. "Impedeix que puguin tornar de l'exili i exercir els seus drets polítics amb plenitud", ha dit Rull, que assegura que la llei d'amnistia havia de suposar un "punt d'inflexió". A més, ha recordat com encara hi ha altres polítics que van formar part del Govern Puigdemont que segueixen "inhabilitats o a l'exili", així com persones amb causes obertes, fruit de la repressió i que encara estan pendents de l'aplicació de l'amnistia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!