La Mesa del Parlament de Catalunya ha celebrat la seva primera reunió aquest dimecres al matí. El president de la cambra, Josep Rull, ha comunicat a la resta de membres d'aquest òrgan de govern que farà les consultes amb els grups parlamentaris el pròxim dimarts 18 i dimecres 19 de juny per proposar un candidat a la investidura, que previsiblement serà Salvador Illa o Carles Puigdemont. Rull es reunirà dimarts amb el PP, Vox, Comuns Sumar, la CUP i Aliança Catalana (no necessàriament en aquest ordre), mentre que el dimecres ho farà amb el PSC, Junts+ i Esquerra Republicana, segons fonts parlamentàries. Serà el dimecres 19 a la tarda o dijous 20 al matí quan Josep Rull comunicarà al conjunt de la ciutadania a qui proposa que sigui el candidat a la investidura i convocarà el ple per al dimarts 25 de juny. De fet, s'ha de convocar com a màxim el dia 20 perquè s'ha de fer 48 hores hàbils abans d'aquest, i el dia 24 de juny és festiu.
L'escenari d'un acte equivalent: sense candidat a la investidura però el compte enrere s'activa
Ara bé, si cap dels candidats anunciés la seva voluntat de presentar-se a un ple d'investidura, un dels escenaris és que el president Rull faci un acte equivalent a una investidura fallida. En conseqüència, no hi hauria cap candidat a la investidura en un ple que se celebrarà de totes totes el dia 25. En què consisteix aquest mecanisme? Cal remuntar-se a la inhabilitació del president Quim Torra. El seu homòleg al Parlament d'aleshores, Roger Torrent, va acreditar que no hi havia cap candidat per a una investidura amb prou suports i va comunicar formalment al ple l'activació d'un "acte equivalent" a una investidura fallida. Aquest procediment simularia, d'alguna manera, que ningú ha superat una investidura i permet activar el rellotge de dos mesos abans d'una convocatòria automàtica de noves eleccions que contempla el reglament de la cambra catalana. Aquest es posa en marxa si en el primer ple d'investidura no prospera el candidat o candidata per ser elegit president de la Generalitat.
Si s'optés per aquesta fórmula, Rull podria comunicar ja el dimecres o dijous de la setmana vinent que no hi ha cap candidat a la investidura i, igualment, convocar el ple del dimarts 25 de juny on es podria fer la comunicació formal de l'acte equivalent. Això posaria en funcionament el compte enrere per evitar una repetició electoral: s'hauria de celebrar un ple d'investidura amb èxit abans del 25 d'agost. En tot cas, cap a on podria decantar la balança el president del Parlament? La idea seria postular qui acrediti tenir més suports. Si només un d'ells manifestés la seva voluntat de presentar-se a la investidura, aquest criteri també prevaldria. Si no ho fes cap d'ells, es podria inclinar cap a l'acte equivalent d'una investidura fallida.
La primera votació d'investidura, el 26 de juny
D'altra banda, la Mesa ha acordat que el ple d'investidura del 25 de juny operi de la següent manera: hi hauria una intervenció inicial del candidat a presidir la Generalitat i, amb posterioritat, se suspendria la sessió per reprendre-la a la tarda amb el torn d'intervenció dels grups parlamentaris. Atès que hi hauria vuit torns de paraula, seria possible que alguna formació hagués d'intervenir el dimecres 26 de juny al matí, moment en què es contempla que es faria la primera votació d'investidura. 48 hores després, hi hauria la segona votació si la primera és fallida —és a dir, el divendres 28 de juny—.
Albert Batet i Mònica Sales es mantenen provisionalment al capdavant del grup parlamentari de Junts
Al llarg d'aquests dies també s'estan constituint els grups parlamentaris. Des del dilluns, tenen vuit dies hàbils per fer-ho. Junts ha informat en un comunicat que al capdavant del seu grup parlamentari s'hi mantindran provisionalment Albert Batet com a president i Mònica Sales com a portaveu. De fet, aquesta qüestió es va entrar aquest dimarts al registre de la cambra. El dilluns, durant la reunió del grup parlamentari, el president Puigdemont va plantejar la continuïtat de la direcció del grup parlamentari fins que hi hagi un desllorigador de la legislatura. A més d'ells, es manté Josep Rius com a portaveu adjunt i s'hi sumen a adjunts als portaveus Salvador Vergés i Jeannine Abella, a més de Lluís Puig, Joan Canadell i Francesc de Dalmases.