El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, ha alertat dels “perills dels extremismes, dels discursos d’odi i la intolerància” i de “girar l’esquena a la democràcia i abraçar de nou els autoritarismes” i ha fet una crida a la recuperació de la història col·lectiva. “I més quan el passat està marcat per la barbàrie i les injustícies”, ha subratllat el president del Parlament. Ho ha afirmat aquest dilluns en l'homenatge de la cambra catalana a les víctimes del franquisme que s'ha celebrat al pati de la biblioteca, des d'on Rull ha reivindicat que “davant de les violacions dels drets humans no hi pot haver ni oblit ni silencis còmplices”.

“S’equivoquen aquells que menyspreen actes com aquest perquè diuen que remouen el passat o divideixen la societat”, ha afirmat el president de la cambra catalana, davant l'absència del Partit Popular, Vox i Aliança Catalana.  El president de la cambra catalana ha defensat que els homenatges a les víctimes de la Guerra Civil espanyola i la dictadura franquista pretenen “combatre l’oblit i combatre l’odi”. Precisament amb aquest anhel de record, ha anunciat que el Parlament reeditarà el llibre 'L'intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya', de Josep Benet, perquè pugui “sacsejar consciències”.

 

La qüestió catalana com un dels motius de l'aixecament feixista

Rull ha subratllat que “la qüestió catalana fou una de les causes fonamentals” de l’aixecament militar feixista contra la República i ha recordat que no només es perseguia la llengua sinó que el mateix expresident del Parlament i de la Generalitat Lluís Companys va ser afusellat pel franquisme. Per això ha apostat per “recordar les atrocitats comeses i honorar les víctimes” i ha lamentat que no haver-ho fet durant la Transició espanyola ha deixat “una democràcia massa sovint feble o de mala qualitat”.

La cambra catalana homenatja anualment les víctimes de la repressió franquista amb aquest acte, que inclou una ofrena al Monument als Immolats per la Llibertat. Després de l'ofrena, l'historiador Joaquim Aloy ha fet un repàs d'algunes de les conseqüències de la repressió franquista sobre famílies republicanes i ha recordat les tortures que es van produir a l'actual prefectura de la Policia Nacional de la Via Laietana de Barcelona. Aloy ha reclamat que el lloc esdevingui un espai de memòria i ha deplorat que molts joves del país no coneguin què va ser i suposar el franquisme perquè no s'estudia fins a 4t d'ESO.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!