El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, ha pres la decisió d'incorporar la bandera de la Val d'Aran a la sala en la qual se celebren les reunions de la Mesa del Parlament. Segons fonts de la Mesa, es tracta d'una decisió del president de la cambra catalana per demostrar el “compromís” de reconèixer la realitat plurinacional del país. D'aquesta forma, la bandera de la Val d'Aran acompanyarà la senyera en aquesta sala en la qual cada dimarts la Mesa del Parlament es reuneix per prendre decisions ordinàries de la cambra catalana. 

L’òrgan rector de la cambra va acordar en la seva reunió del 10 de setembre, a proposta del president Rull, que es col·loquessin les dues banderes en reconeixement de la realitat plurinacional de Catalunya i a la singularitat d’Aran. De fet, l’Estatut d’Autonomia de Catalunya estableix que els ciutadans i les seves institucions polítiques “reconeixen l’Aran com una realitat occitana dotada d’identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, defensada pels aranesos al llarg dels segles” i “reconeix, empara i respecta aquesta singularitat” del territori dins de Catalunya. La decisió de la Mesa de col·locar la bandera aranesa i la senyera en aquesta sala respon, segons apunten des de Presidència, a la voluntat de "visibilitzar el compromís de la màxima institució de l’autogovern de Catalunya amb l’Aran, d’acord amb l’Estatut i la Llei d’Aran, aprovada pel Parlament l’any 2015, que reconeix la singularitat d’aquest territori amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat i autonomia".

La bandera de l'Aran és apaïsada, de proporcions dos d'alt per tres de llarg, de color grana, amb l'escut de la Val al centre de la creu de Tolosa, símbol d'Occitània. De fet, simbolitza que l'Aran és el cor d'Occitània i de tots els occitans i va ser aprovada en sessió plenària pel Conselh Generau d'Aran l'11 d'octubre del 1993.

En la reunió d’aquest matí la Mesa, entre altres qüestions, ha acordat reprendre el Cicle “Violència Masclista a les xarxes socials” amb l’organització d’una segona sessió per tractar sobre la violència masclista digital a les dones amb projecció pública. La primera sessió es va fer al gener d’enguany. La iniciativa s'emmarca en pla d'igualtat del Parlament. La Mesa, a més, ha acordat que es faci un acte institucional al voltant del 25 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional per l'Erradicació de la Violència vers les Dones