L'endemà que Josep Rull hagi estat proclamat president del Parlament, la segona autoritat del país, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat la llei d'amnistia als encausats del procés. Aquest era el darrer pas administratiu que faltava per permetre l'entrada en vigor de la norma, aprovada al Congrés el passat 30 de maig. El flamant president del Parlament diu que el seu advocat ho té "tot preparat" per demanar aplicar l'amnistia. Tot i que només estava acusat pel delicte de sedició i aquest va ser eliminat del Codi Penal, Rull ha destacat que s'acollirà a l'amnistia per "esborrar els antecedents penals".
En una entrevista a RAC1, ha reconegut que "pot haver-hi el risc" que quedi en paper mullat a causa de "l'actitud" de la cúpula judicial. Rull ha assenyalat que seria “inaudit” que amb la llei d'amnistia en vigor es detingués l'expresident Puigdemont i es decretés presó provisional per risc de fugida, però no ho descarta del tot. "En el món de la justícia espanyola tot és possible", ha apuntat.
El president del Parlament ha explicat que ell no va participar de les negociacions per acordar la Mesa del Parlament amb ERC i la CUP, i ha explicat que les capitanejava el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull. Rull ha afirmat que la part negociadora d'ERC l'encapçalava Marta Rovira, la secretària general de la formació, però, en canvi, no ha aclarit qui hi havia en representació dels anticapitalistes. El president del Parlament ha tret pit de la capacitat negociadora de Junts per Catalunya en el cas de la Mesa, i en general: "Des de fa un any Junts ha iniciat un mecanisme de negociació exitós que passa per molta humilitat i per molta discreció".
A qui votarà ERC?
Popularment, es diu que el partit que ostenta la presidència del Parlament, no ostenta la de la Generalitat, i en ser preguntat per si aquest serà el cas d'aquesta legislatura, fet que voldria dir que Salvador Illa hauria de ser president de la Generalitat amb el suport d'ERC. Davant d'aquesta possibilitat, Josep Rull ha demanat no especular amb si ERC votarà IIla president ja que, fins ara, "ERC ha estat honesta i exquisida en aquesta negociació de la Mesa. Ara tanquem un tema i obrim el següent. Quan som capaços de remar plegats anem millor", ha insistit.
Ara toca arrencar la ronda de contactes del president del Parlament amb els diferents grups, i Rull ha explicat com seran els pròxims passos que arrencaran la setmana vinent: "Primer he d'acreditar si hi ha voluntat a les diferents formacions de presentar una candidatura, i després aquestes hauran d'acreditar que tenen els suports per tirar-la endavant". Un cop fet això, la presidència del Parlament, ha relatat Rull, farà una proposta concreta a un candidat perquè se sotmeti a una investidura. El president de la Cambra no ha respost qui serà el primer nom que se sotmetrà a la investidura, si Carles Puigdemont o Salvador Illa, i ha subratllat que "primer he d'escoltar tots els grups, no puc ser frívol i anticipar-me a la ronda de contactes".
"Una cambra democràtica ha de poder parlar de tot"
Josep Rull ha emmarcat el seu nomenament en la intenció que un pres polític sigui el president de la cambra. Ha explicat que dissabte passat va conversar amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, i Carles Puigdemont, i el van advertir que el seu nom "podria generar consens" per ser president del Parlament. Després d'aconseguir el suport d'ERC i la CUP, Rull ha assenyalat que "quan som capaços de remar plegats, això suma".
D'altra banda, Rull ha manifestat que la Mesa amb majoria independentista respon a la voluntat que l'òrgan de la cambra sigui un "dic de contenció per permetre que al Parlament es pugui parlar dels propòsits i els anhels de la ciutadania de Catalunya". I ha insistit que "mai serà infringir la llei que al Parlament es pugui debatre de tot el que els diputats vulguin". "Una cambra democràtica ha de poder parlar de tot amb un únic límit que és el respecte als drets humans", ha afegit.