El president del Parlament, Josep Rull, respectarà la decisió del líder del PSC, Salvador Illa, i del de Junts, Carles Puigdemont, si no volen presentar-se a la investidura dimarts que ve. "Jo no puc forçar ningú a presentar candidatura", ha dit en una entrevista a RTVE. En aquest sentit, ha apuntat que fer un "acte equivalent" és una opció perquè hi ha un precedent. Així i tot, no ho ha volgut donar per fet, ja que vol ser "respectuós" amb la ronda de consultes que comença avui amb els líders dels partits.
Rull comença aquest dimarts la ronda de contactes per a la investidura d'un president de la Generalitat. Els primers a passar pel seu despatx seran els comuns. La seva líder, Jéssica Albiach, s'hi dirigirà a dos quarts d'una. Els encarregats de tancar la ronda seran ERC, que es reuniran amb Rull demà, dimecres, a la una del migdia. Aquestes trobades entre Rull i els líders dels partits són el pas previ perquè el president del Parlament decideixi si convoca un ple d'investidura, que es produiria el 25 de juny, la data màxima abans d'activar el compte enrere.
El primer secretari del PSC i candidat a la presidència de la Generalitat ja va afirmar aquest dilluns a la nit que no concorrerà al primer intent d'investidura que celebri el Parlament de Catalunya perquè li cal més temps per formar un pacte progressista. "Diré al president del Parlament que aniré a la investidura, però que necessito més temps per poder formar una majoria progressista, l'única que pot fer-la viable", va dir.
Hi ha temps fins al 25 d'agost
El primer debat d'investidura està previst per al 25 de juny, però si Rull no troba cap candidat amb opcions de ser investit pot prescindir d'aquest ple específic i, en canvi, activar igualment el compte enrere de dos mesos (que acabaria cap al 25 d'agost) per investir un nou president o, si això no és possible, repetir les eleccions catalanes a l'octubre. "La setmana que ve comença el compte enrere i el termini s'esgotarà el 25 d'agost. Hi ha marge per dur a terme aquesta investidura", ha afirmat Rull en al·lusió a aquest “acte equivalent”.
Sobre el retorn de Carles Puigdemont a Catalunya, Rull ha recordat que es va comprometre a tornar per al debat d'investidura: "En cas que hi hagi un acte equivalent, no és un debat d'investidura", ha indicat el president del Parlament, que ha advertit que detenir el president a l'exili seria "reescriure una llei que està aprovada", en al·lusió a l'amnistia.
Trobades amb els diputats a l'exili
Rull ha explicat que en els pròxims dies es traslladarà fora de Catalunya per reunir-se presencialment amb els diputats exiliats. Així doncs, dijous anirà a Brussel·les a veure el diputat de Junts Carles Puigdemont, divendres viatjarà fins a Ginebra per trobar-se amb el diputat d'ERC Ruben Wagensberg i diumenge serà a Prats de Molló per visitar el diputat de Junts Lluís Puig.
Les despeses d'Ignacio Garriga (Vox)
Preguntat per l'informe del Parlament que acredita que el líder de Vox a la cambra, Ignacio Garriga, va facturar despeses personals al grup parlamentari, Rull ha afirmat que es tracta d'unes pràctiques que no són "acceptables", si bé ha demanat "cautela". "Vull ser respectuós amb aquest procediment intern, veure en quins termes s'ha expressat l'informe, i, a partir d'aquí, veure si hi ha conseqüències o no", ha indicat. Un informe del Parlament ha acreditat que Garriga va emetre factures per valor de gairebé 40.000 euros a nom del grup parlamentari en concepte de "serveis de despatx i atenció a la seu", a més de carregar nombroses despeses personals a compte del grup, entre elles menjar a domicili, perruqueria o la quota de l'Associació de Famílies d'Alumnes de l'escola dels seus fills.