El príncep de Gal·les ha reconegut formalment "l'atrocitat de l'esclavitud" al Carib a la cerimònia que formalitzava el trencament de la nació caribenya de Barbados amb la monarquia britànica. Unes declaracions que han cridat l'atenció a l'exconseller, Josep Rull, que ha reconegut les paraules del príncep Carles, que expressava: "La llibertat, la justícia i l’autodeterminació han estat les vostres guies”. 

Rull ha comparat el discurs del príncep Carles a l'acte formal de constitució de la República de Barbados amb el modus operandi de la monarquia espanyola: "És simplement inimaginable un discurs en aquests termes per part de cap membre de la monarquia espanyola", ha afegit en una piulada al seu compte oficial de Twitter. 

Una nova república 

Aquesta cerimònia marcava oficialment la fundació de la República de Barbados, que suposa la supressió de la reina britànica, Isabel II, com a sobirana. Això suposa trencar amb tots els vincles imperials que s'estenien 400 anys enrere, després de l'arribada dels primers vaixells anglesos. Així, Barbados es constituïa com la república més jove del planeta.

El príncep de Gal·les ha reconegut "l'atrocitat de l'esclavitud" que "taca per sempre les nostres històries". "L'emancipació, l'autogovern i la independència van ser els vostres punts de referència. La llibertat, la justícia i l'autodeterminació han estat les vostres guies", ha expressat en referència al poble de Barbados.

"Un nou començament"

Un gest que ha estat reconegut per polítics catalans com l'exconseller Josep Rull, que ha expressat a través de les xarxes socials el seu descontentament amb la monarquia espanyola. 

El príncep de Gal·les ha afirmat que amb la creació d'aquesta nova república parlem d"'un nou començament" i ha descrit com es va sentir "profundament emocionat" per ser convidat en l'acte d'esdeveniment. Així ho explica el canal de televisió britànic Sky News.

Des de 1966

Realment, Barbados va guanyar la independència de Gran Bretanya el 1966, però ha conservat la reina Isabel II com a sobirana oficial fins avui. Ara, serà substituïda per una presidenta: l'advocada, jutge i actual governadora general, Sandra Mason.

Impacte a l'economia

L'eliminació dels últims vestigis d'un sistema colonial que va arribar a estendre's per tot el món no tindrà cap impacte directe sobre l'economia o les relacions comercials de Barbados. De fet, el canvi pot estimular la discussió de propostes similars a altres antigues colònies britàniques que tenen la reina Isabel II com a sobirana, com poden ser nacions com Jamaica, Austràlia o el Canadà.

 

Imatge principal: L'exconseller Josep Rull / ACN