El recentment investit president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, ha assegurat que l'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, assistirà al ple d'investidura tant si els jutges li apliquen la llei d'amnistia com si no: "El president Puigdemont ha dit que vindria i és extraordinàriament seriós a l'hora de complir els seus compromisos", ha afirmat Rull aquest dissabte, en ser preguntat sobre la qüestió en una entrevista al programa "Aquí parlem" de Televisió Espanyola. En aquest sentit, el màxim responsable de la cambra legislativa catalana ha assenyalat que el text de la norma de gràcia al procés aplicada "amb rigor" i seguint l'esperit del legislador, "hauria de fer impossible que pogués ser detingut". De tota manera, ha insistit que "en qualsevol de les circumstàncies", encara que els magistrats "potinegin", Puigdemont tornarà a Catalunya.

Tot seguit, Rull ha denunciat que els fiscals del Tribunal Suprem a càrrec de les causes vinculades al procés estan "desobeint" la llei d'amnistia, en referència a la seva negativa a aplicar-la en el cas de Puigdemont o Junqueras, en veure malversació, i ha assegurat a més que alguns jutges la pretenen "reescriure", erigint-se en una "tercera cambra legislativa", cosa que valora com a una "explosió extraordinàriament greu" de la separació de poders.

Un Parlament "amb mentalitat d'estat i ànima de nació d'Europa"

El nou president del Parlament ha reivindicat també la intenció d'exercir el càrrec al capdavant de l'òrgan legislatiu català "amb mentalitat d'estat" i "ànima d'una nació d'Europa". D'aquesta forma, ha reiterat el discurs que ja va embastar durant el ple en el qual va resultar escollit, recordant els precedents del Parlament en els altres òrgans de poder autònom que tingué Catalunya en època medieval i el Parlament de l'època de la República o que Pere Aragonès és el 132è president, de forma que —assegura— "aquest Parlament no neix amb la Constitució del 1978", tot i que "té competències autonòmiques". "Aquest és el Parlament de la nació catalana, una nació d'Europa, i és el dipositari de la sobirania", ha asseverat Rull.

Preguntat per si aquesta intenció podria fer que se l'acusés de desobediència, Rull ha dit que està disposat a "assumir-ne les conseqüències". "Si jo, modestament, puc construir un mur de protecció i de dignitat col·lectiva, el construiré", ha afirmat. Tot i que ha assegurat que no té "vocació de màrtir", ha remarcat que ell el que vol és "ser un president d'una institució normal que vol exercir normalment la seva funció". Per a la seva presidència, Rull ha explicat que el seu objectiu és ser "el president de tothom" i fer "un arbitratge raonable" i "amb respecte i humilitat" per ajudar a "construir ponts". Rull, però, ha advertit que el seu "límit" serà el respecte als drets humans. "Un límit infranquejable serà el respecte als drets humans i als drets i llibertats fonamentals; seré contundent i implacable amb qualsevol", ha avisat.

Sobre les possibles investidures: "No es pot descartar res"

La setmana vinent està previst que Rull faci la ronda de contactes amb els grups parlamentaris per saber si convoca un debat d'investidura. Rull ha rebutjat "especular" sobre qui podria tenir opcions de ser candidat a la presidència, si Salvador Illa o Carles Puigdemont, i si podrien fer-ho malgrat no tenir cap dels dos encara els suports garantits. Segons ha expressat el president parlamentari, ara mateix "no es pot descartar cap hipòtesi", tampoc la repetició electoral, i ha insistit que les reunions de la setmana que ve són "transcendents".

Rull ha fet valdre la ronda de contactes, que creu que no és una rutina "buida de contingut i banal". En aquestes trobades, que començaran el dimarts amb els comuns i acabaran el dimecres amb ERC, Rull vol saber les intencions dels grups per saber si tenen voluntat de presentar-se a la investidura i amb quin suport compten. En funció d'aquests punts, Rull decidirà el mateix dimecres si convoca un debat d'investidura per al dia 25 de juny o si convoca un 'acte equivalent' i permet que el calendari comenci a córrer.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!