Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez demanen al Tribunal Constitucional sortir de nou en llibertat, emparats ara en una sentència recent que ha dictat el Tribunal Europeu de Drets Humans sobre el cas Dermitas contra Turquia que diu que els drets polítics són incompatibles amb la privació de llibertat.
Segons els advocats, la resolució és "perfectament equiparable al present" cas, "ja que la sentència s'ocupa de definir quins són els drets polítics d'un càrrec parlamentari que es troba en presó provisional i en quines situacions els seus drets són vulnerats per una prolongada privació cautelar de llibertat".
La resolució del TEDH declara que s'ha vulnerat l'article 3 del protocol 1 annex al Conveni Europeu de Drets Humans i diu explícitament que és "incompatible amb els drets polítics reconeguts en aquest precepte la decisió de mantenir privat de llibertat un càrrec parlamentari durant un prologat període de temps i sense fonamentar per què no se'l sotmet a mesures cautelars menys costoses que li permetin exercir activament la seva funció representativa.
Segons el Tribunal d'Estrasburg, "el manteniment en presó del Sr. Demirtas durant dues campanyes electorals seguides suposa un intent per asfixiar el pluralisme i el debat polític, fonamentals en una societat democràtica, per la qual cosa Turquia és requerida a posar-lo immediatament en llibertat".
A diferència que amb Demirtas, però, cap dels presos polítics amb representació al Parlament de Catalunya cobra el seu sou de diputat perquè se'ls ha suspès.
Davant la resolució d'Estrasburg, l'advocat Jordi Pina demana que se suspenguin les mesures cautelars contra els presos polítics fins que no hi hagi sentència ferma i que se'ls retorni el dret d'exercir plenament de diputats.
La petició també recorda que en el cas de Jordi Sànchez, el Comitè de Drets Humans de Nacions Unides ja ho va demanar.