La decisió de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de trencar les relacions amb Israel i suspendre l'agermanament amb Tel-Aviv està passant factura a la seva imatge, segons un estudi elaborat per la consultora Simbiu sobre l'impacte digital que ha tingut la polèmica. Colau apareix com la tendència més destacada en relació amb aquest tema, i això confirma que el debat està girant al voltant de la figura de l'alcaldessa amb un protagonisme que incideix directament a la seva imatge. "Analitzant aquesta tendència de manera més detallada, es desprèn que el 32,6% de les publicacions en què se l'esmenta en referència a la ruptura amb Israel presenta un llenguatge de signe negatiu associat a la crítica. En els discursos d'aquesta mena hi apareixen termes com “error”, “ignorància”, “autoritària”, “enquestes”- "molts consideren que és un gest per satisfer el seu electorat de cara a les properes municipals"-, “democràcia", "Ucraïna" i "Istanbul". L'estudi atribueix aquestes dues últimes paraules als agermanaments que té la capital catalana amb Sant Petersburg i la capital turca.

"Per contra, només el 5,4% del total de les publicacions referents a Ada Colau presenten una terminologia de to positiu. Aquí hi destaca l'ús de paraules com “suport” o “gràcies”, que apareixen de manera recurrent en els missatges que consideren que la decisió és encertada. El 61,9% restant presenta un llenguatge merament informatiu, més relacionat amb el pla mediàtic que amb el social, i simplement intenten descriure la situació", indica l'estudi. També afirma que Colau apareix a la xarxa relacionada amb termes negatius com "antisemita", "antisemitisme" i "sectarisme", i "sionisme" en to crític, en aquest cas a favor de Colau per part de sectors propalestins i d'esquerres.

Segons l'estudi, el 69% del que s'ha publicat a la xarxa sobre aquesta polèmica provoca emocions negatives, com ira o tristesa. En canvi, també apunta que de la controvèrsia no n'ha quedat afectada Barcelona, perquè tot ho polaritza l'alcaldessa. "No és Barcelona la que ha suspès relacions amb Israel, és Colau". Aquesta és la percepció general que es desprèn del tractament d'aquest assumpte en l'univers digital", afegeix. "Des que es va fer oficial l'anunci de la ruptura de relacions de Barcelona amb Israel, s'han registrat a la xarxa més de 13.500 resultats relacionats amb aquest tema. El 83,5% han estat a Twitter, cosa que indica, per la mateixa naturalesa d'aquesta xarxa social, la controvèrsia generada per aquesta decisió. El pic més gran d'activitat es va registrar poques hores després de l'anunci, i va arribar al cim el dia 9 amb un gran abast tant mediàtic com social", explica.

Susan Sarandon i Pilar Rahola

L'estudi assenyala com ràpidament la polèmica va arribar als intel·lectuals. Recorda en aquest sentit el manifest a favor de la decisió de Colau de 4 premis Nobel, Vigo Mortensen, Angela Davis o Susan Sarandon, i als antípodes d'aquests l'escriptora i periodista Pilar Rahola, "que esdevé el màxim exponent de les personalitats que rebutgen la decisió de Colau". Remarca en aquest sentit que Rahola està entre "les principals tendències" sorgides amb aquesta polèmica, al costat del president del F.C. Barcelona, Joan Laporta. Aquest hi apareix "després de la invitació a l'ambaixada d'Israel a assistir a un partit contra el Manchester United". "El gest d'una de les institucions amb més pes de Catalunya en contra de la decisió de Colau no passa desapercebut a la xarxa", constata.

L'estudi també analitza que Colau no ha obtingut el suport de cap altre dirigent polític de Barcelona en la seva ruptura, i en canvi diversos partits de signe oposat van assistir a l'acte a favor de refer les relacions amb Tel-Aviv a la plaça Sant Jaume el passat cap de setmana. "Uns fets que demostren que l'alcaldessa no té suport fora del seu partit en aquesta qüestió", resumeix. Segons l'informe, la polèmica ha transcendit a l'estranger. I en aquest sentit recorda una informació d'El Nacional sobre el diari alemany Bild, el de més difusió d'Europa. Rotatiu que titulava "Barcelona pacta amb els qui odien Israel".