Rússia no dona treva a ridiculitzar els socialistes espanyols. Primer, amb l'alt càrrec representant de la UE, Josep Borrell, durant la seva visita a Moscou. I ara, directament contra el govern espanyol de Pedro Sánchez. En concret, han assenyalat la ministra d'Assumptes Exteriors, Arancha González Laya. La veu del Kremlin que ha carregat directament contra el PSOE ha estat Maria Zakhàrova, l'homòloga russa de González Laya.
En una publicació al seu compte personal de Facebook, Zakhàrova ha ironitzat, fregant la mofa directa: "Tinc una altra ídol democràtica, aquesta vegada una dona. La ministra espanyola d'Exteriors, Arancha González Laya. Recentment ha comentat les paraules de Sergei Lavrov sobre la situació dels separatistes catalans i ha dit literalment que 'no hi ha presos polítics a Espanya, però hi ha polítics presos'. O sigui, una prova més de la tecnologia avançada de la propaganda occidental, acrobàcia aèria!".
У меня появился ещё один демократический кумир. На этот раз женщина. Глава МИД Испании Аранча Гонсалес. Комментируя...
Posted by Maria Zakharova on Diumenge, 7 de febrer de 2021
La resposta arriba després que divendres passat, González Laya defensés que a Espanya "no hi ha presos polítics" i negant el que el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, havia declarat comparant el cas de l'opositor Alexei Navalni amb el dels presos independentistes. Laya va declarar que "a Espanya no hi ha presos polítics, hi ha polítics presos" i va desitjar que Navalni, que està empresonat, "tingui la capacitat de fer campanya i participar en les eleccions vinents russes com ho estan fent els líders independentistes catalans que compleixen condemna".
Zakhàrova s'ha agafat a les declaracions de la ministra espanyola per arribar a la conclusió que ella mateixa va ensopegar amb les seves pròpies paraules. La polèmica va començar el passat 5 de febrer amb la reunió entre Borrell i Lavrov. En una conferència de premsa posterior a la reunió, el ministre rus d'Afers Exteriors va assenyalar que també s'observen nombroses situacions a Europa "quan se sospita que els tribunals prenen decisions polititzades". Va esmentar el procés de tres condemnats a Espanya, condemnats a deu o més anys de presó per haver organitzat un referèndum a Catalunya. Borrell va somriure i va callar.
La premsa europea es qüestiona el paper de Borrell i es pregunta si és la figura idònia per representar la UE. Tertúlies al canal públic France 5 dedicades a la seva figura o el principal diari alemany, el Zeitung, titllant-lo de "pobre desgraciat" pel paper que va fer a Moscou, se succeeixen. La UE, que sempre ha criticat el Kremlin en el cas Navalni, ara se sent ridiculitzada.