El ministre d'exteriors rus, Sergey Lavrov, ha reconegut en una entrevista al canal de YouTube en directe Solovyov, que va advertir l'Alt Representant d'Afers Exteriors i Seguretat de la Unió Europea, Josep Borrell, que si parlava sobre l'afer Aleksei Navalni, llavors ell trauria la situació dels independentistes catalans condemnats a presó.
"Vaig notificar a l’alt representant que si presentava aquesta qüestió des d’aquest angle durant en una roda de premsa (considerar Navalni com un pres polític), respondria mencionant els catalans condemnats a 12 anys o més de presó per haver organitzat el referèndum sobre la independència de Catalunya. Els van acusar d’organitzar aquest referèndum, però ningú no va presentar cap prova per aquests fets. Així va passar", ha detallat Lavrov en l'entrevista.
L'opositor rus, que va ser enverinat aquest estiu mentre estava a la presó, actualment està sent jutjat per suposadament difamar un veterà de la Segona Guerra Mundial, que actualment té 95 anys.
Conflicte amb Rússia
A començaments de febrer, Borrell va visitar Rússia, on en una incòmoda roda de premsa, Lavrov va acusar la UE d'actuar amb "arrogància" i de manera "poc educada" davant la condemna de l'opositor Navalni alhora que va fer un paral·lelisme entre aquest cas i el dels presos polítics catalans.
"Borrell ens visitava tenint en compte el complex entorn que envoltava els seus plans. Molts van estar en contra de la seva visita i van declarar públicament que no hauria d'anar a Rússia a menys que fos 'reparar els errors'. Al final, van acordar els enfocaments que se suposava que el senyor Borrell ens havia de donar a conèixer", ha indicat Lavrov.
En aquest context, el ministre rus ha afegit: "quan el senyor Borrell va llegir la posició sobre el senyor Navalni, vaig presentar els nostres contraarguments. La posició de la UE és que l'hem convertit en un pres polític, i això no té relació amb les acusacions que se li imputen".
Justícia alemanya i belga
D'altra banda, Lavrov ha explicat que quan es va empresonar els nou presos polítics, el president Carles Puigdemont i altres polítics estaven a Bèlgica o Alemanya. "Les autoritats judicials belgues i alemanyes van dir que els càrrecs que se'ls van presentar tenien una motivació política, però les autoritats espanyoles van respondre que tenien les seves pròpies lleis, que s'han de respectar", ha recordat Lavrov que hi ha afegit: "durant la reunió amb Borrell, vaig afegir que també tenim les nostres pròpies lleis".
Precisament, aquest dissabte el diari britànic The Economist ha titllat d'hipocresia europea tenir a Borrell com a representant d'Exteriors de la UE. El rotatiu ressalta: "La hipocresia europea es va burlar quan va provocar el tractament dels polítics catalans per part de les autoritats espanyoles, sabent que Borrell és un ferm opositor a la independència de la regió. Borrell ni tan sols va insistir a visitar el senyor Navalni a la presó"