Després que els estudiants de la Universitat Pompeu Fabra hagin ocupat el campus de Ciutadella per la poca presència d'assignatures en català, l'organització juvenil espanyolista S'ha Acabat ha convocat una xerrada al campus Ciutadella de la UPF per aquest dimarts 7 de juny sota el títol: "Racisme separatista a debat".
El cartell de l'acte, on es pot veure el president Quim Torra i el president d'ERC Oriol Junqueras amb el rostre difuminat, anuncia l'assistència de diversos ponents, tots ells favorables a les tesis espanyolistes. És a dir, de debat, poc. Concretament, hi intervindran les membres de S'ha Acabat Adela Arteta i Andrea Llopart, l'estudiant Sergi Tura i l'advocat Guillermo del Valle.
De moment, des dels sindicats d'estudiants no han anunciat cap contramanifestació com han fet en altres ocasions, però no es pot descartar que se'n produeixi alguna, ja que el moviment juvenil en defensa de la llengua catalana del campus Ciutadella de la UPF és més viu que mai.
Ocupen la UPF per exigir més classes en català
Aquest dimarts, els estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) en concordança amb el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, han blocat els accessos del campus Ciutadella de la UPF amb barricades, tot aconseguint aturar les classes. L'objectiu de la protesta ha estat reclamar que el rectorat compleixi el compromís signat contra la crisi educativa. En el document, la UPF es comprometia a arribar al 80% de català a les aules al curs 2023-24.
Alhora, els estudiants denuncien que la UPF és la universitat on la representació del català a les aules és menor en comparació amb la resta de centres universitaris i critiquen la manca de voluntat de l'administració de revertir aquesta situació. Més enllà de la situació de la llengua catalana a la UPF, la protesta també s'ha realitzat per denunciar que "el català ha estat objecte d'atacs constants per part de les institucions espanyoles i franceses".
Demandes dels estudiants
"Davant el retrocés del català a les aules exigim al rectorat, com a mínim, el 60% de les classes en la nostra llengua pel curs vinent", s'afirma des del SEPC. Aquesta és una de les demandes dels estudiants en vaga, però no és l'única. També es demana la redacció d'un nou informe sobre la situació lingüística de la Universitat, ja que el darrer és del 2019.
A més, reclamen un altre informe que especifiqui "com es complirà la demanda, d'assolir un 60% de classes en català com a mínim abans del curs vinent". Els estudiants volen que en aquest document també es concreti com complirà la UPF el compromís que va assumir el curs passat d'arribar a 2024 amb un 80% de català a les aules.
Resposta de la UPF
Doncs bé, el vicerector de Professorat i de Relacions amb la Comunitat de la UPF, Pablo Pareja, ha reconegut en una entrevista a Catalunya Ràdio que en l'actualitat la presència del català a les classes de la UPF es troba entre el 40% i el 45%. El vicerector també ha reivindicat el Compromís Contra la Crisi Educativa signat el curs passat, el document que els vaguistes reclamen que la universitat compleixi.
Finalment, Pareja ha avançat algunes de les mesures que ha pres la UPF per revertir la situació lingüística actual. Per exemple, ara s'exigeix el català a les noves contractacions. La universitat també ha remarcat la seva voluntat de complir l'acord de comptar amb el 80% de presència en català de cara al curs 2023-2024.