La cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, ha tornat a insistir al candidat a la investidura, Pere Aragonès, que el suport del seu grup està condicionat a l'acord que van firmar després de les eleccions del 14-F. En un discurs marcadament social i de caire anticapitalista en el qual no només ha cridat a combatre l'Estat sinó també el feixisme, el capitalisme i el patriarcat, Sabater ha emfatitzat la idea que cal preparar-se no només per al referèndum, sinó també per "poder sostenir-ne el resultat", en clara referència al que va passar després de l'1-O.

En aquest sentit, Sabater ha fet una crida a "no repetir velles fórmules del passat que ja se sap que són fracassades" i a evitar les picabaralles partidistes per "les quotes de poder". "Els nostres nou vots no són un xec en blanc, ja que aquell era un acord de mínims per orientar la legislatura cap a l'esquerra, però cal anar molt més enllà. Cal comprovar que això comença des d'avui", ha advertit.

Sabater ha enumerat diversos exemples com que s'aturi la "repressió" contra el moviment en defensa de l'habitatge; que s'impulsi una banca, una farmacèutica i una energètica pública; o que es reformuli el model productiu.

 

I és que per als cupaires, les dues lluites —la social i la nacional— van lligades, i així ho ha tornat a alertar Sabater. "Ens haurem de tornar a mobilitzar i mirar cap a la comunitat internacional. No serà fàcil, construir aquest nou terreny de xoc ens vol determinats, persistents, sense cap temptació de rendició i sense perdre eficàcia per les picabaralles", ha demanat.

El marge al diàleg

La líder cupaire ha volgut deixar clar en tot moment que ni ella ni la formació anticapitalista participaran a la taula de diàleg amb l'Estat perquè no hi creuen, però ha expressat el seu respecte perquè els republicans ho intentin durant dos anys més, tal com queda recollit a l'acord entre ambdues formacions. Ara bé, "la taula de diàleg no ens conduirà a una solució del conflicte, sinó que estabilitzarà el conflicte i la situació actual", ha advertit.

 

Per a Sabater, les aspiracions sobiranistes xoquen amb el Règim del 78 i els seus interessos i, en aquest sentit, ha enviat un clar missatge al rei Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez: "Tenim males notícies per a vostès: seguim dempeus. Després de l'embat repressiu de la tardor del 2017, seguim dempeus".

Dirigint-se als diputats del PSC i el seu líder a la Cambra, Salvador Illa, Sabater els ha retret la persecució judicial que l'independentisme pateix amb el seu partit a la Moncloa i els ha blasmat per negar el verdader diàleg posant com a exemple el veto dels socialistes al Congrés per evitar que es debati sobre una amnistia per als presos, exiliats i la resta de represaliats. 

 

L'enèsima crida als comuns

Fent una enèsima crida als comuns, Sabater els ha demanat que abandonin "l'hostilitat" cap a l'independentisme, el qual ha definit com el "major moviment popular d'Europa" que pot acabar amb el Règim del 78. Just abans, Sabater havia recordat que la repressió i la negativa a resoldre democràticament el conflicte entre l'Estat i Catalunya no havia canviat ni amb els governs del PP ni amb el govern de coalició, on també hi és Unidas Podemos.

La rèplica d'Aragonès

En la seva rèplica, Aragonès ha promès "autoexigència" a la CUP i ha demanat continuar treballant amb "honestedat i lleialtat". També ha augurat que trobarà més punts compartits amb els anticapitalistes per ampliar l'acord "de mínims" assegurant que no vol quedar-se "aquí", sinó que pretén agrair-los més "acords futurs". 

 

Imatge principal: la líder de la CUP, Dolors Sabater, al ple d'investidura d'aquest divendres / Foto: Efe