L'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha mostrat el seu suport als indults dels presos polítics invocant "l'esperit constitucional", que ell diu és el de la "integració, el diàleg, el perdó i la generositat" en una entrevista per a infoLibre i elDiario.es.
A diferència de la vella guàrdia del PSOE i gran part de l'actual, que s'ha posicionat clarament en contra dels indults, Zapatero confia que la decisió del "valent" Pedro Sánchez produirà "efectes molt positius en la convivència". En l'entrevista, Zapatero congratula la "nova actitud" de les dues parts, en especial la "renúncia de la via unilateral" per part del vicepresident Oriol Junqueras.
Els indults són "l'únic camí"
En ser preguntat per què està a favor dels indults, una postura que va fer pública el mes passat, Zapatero es mostra convençut que "el diàleg i el perdó són l'únic camí per al retrobament" i la recuperació de "la normalitat i la convivència".
Malgrat la seva fermesa, Zapatero no s'ha mullat en ser preguntat sobre les condemnes del Tribunal Suprem al procés, que diu "com tot, pot ser discutible", i recondueix el focus cap a Sánchez: "El que em sembla fonamental és que els indults es concedeixin", revelant així l'anhel del PSOE d'allunyar-se de la imatge d'opressor, i alinear-se amb la de l'impulsor de la solució al conflicte.
Zapatero s'ha remuntat als anys de la Transició democràtica per il·lustrar que "Sense diàleg ni perdó no haguéssim tingut Constitució". L'expresident ha anat més enllà, posant d'exemple "el que van fer Carrillo i Fraga. Crec que estaven molt més distants del que pot ser ara Oriol Junqueras de Pablo Casado. Perquè veníem d'on veníem. Per què s'han trastocat aquests valors? Curiosament, els que més reivindiquen la transició són els que més s'oposen al diàleg."
La vella guàrdia del PSOE
Un a un, els dirigents i exdirigents del partit socialista de tot l'Estat s'han posicionat en relació amb els possibles indults per part de l'Executiu espanyol als presos polítics independentistes. Figures socialistes com Ximo Puig o Salvador Illa no han dubtat a mostrar el seu suport a la mesura.
Per contra, els gerros xinesos del PSOE no s'ha pogut contenir, com Felipe González, que s'ha manifestat absolutament en contra dels indults, malgrat que ell mateix va aprovar el 1988 un indult al general Armada, un dels principals artífexs del cop d'estat perpetrat per l'exèrcit espanyol i la Guàrdia Civil el 23 de febrer de 1981. És a dir, nega l'indult als que van posar urnes, però els el va concedir als qui van treure tancs al carrer.