El viceconseller d'Estratègia i Comunicació del Govern de la Generalitat, Sergi Sabrià, ha alertat de la possibilitat que Junts per Catalunya aprovi els pressupostos espanyols abans que els catalans. "És estrany, però sembla que podria passar", ha alertat Sabrià en una entrevista a l'ACN. I és que un dels pesos pesants del Govern d'ERC ha admès que tenen dificultats per negociar amb els de Carles Puigdemont per als comptes d'enguany de la Generalitat. "És fotut, perquè no és que estigui costant posar-se d'acord amb les mesures, sinó parlar-ne", ha afirmat el dirigent republicà. 

"Amb Junts tot costa més", subratlla Sabrià a l'entrevista. L'expresident del grup parlamentari d'ERC argumenta que li "costa d'entendre" el motiu, perquè els obstacles no són per abordar unes mesures o d'altres, sinó per "parlar-ne, fixar reunions, tenir respostes". "Sorprèn, però nosaltres insistim", apunta Sabrià, que manté que és "important" teixir confiances amb els exsocis.

Carrega contra Illa per no donar suport al finançament singular de Catalunya

Així mateix, Sabrià també ha carregat contra el PSC i el seu líder, Salvador Illa. El viceconseller considera que el cap de l'oposició al Parlament estarà "inhabilitat per governar" si els socialistes no donen suport a un finançament singular per a Catalunya. Alhora, considera "un esperpent" que el PSC no estigui al costat del Govern per reclamar la fi d'un dèficit fiscal que "dessagna" el país. El viceconseller troba "sorprenent" que Illa estigui "absolutament a l'altra banda", i lamenta que els socialistes sempre "triïn el PSOE" en comptes de Catalunya. 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va encarregar a finals de novembre a la consellera d'Economia, Natàlia Mas, una proposta de finançament singular per acabar amb el dèficit fiscal. L'informe hauria d'estar llest aquest febrer, segons Aragonès. Sabrià només ha volgut comentar que el contingut "no sorprendrà". I que serà una "proposta viable" que dependrà de la voluntat política, i d'algunes "palanques" que hi ha per tal que la proposta avanci.

Les converses pels pressupostos avancen amb PSC i comuns

Pel que fa als pressupostos, el Govern fa setmanes que afirma que ho té "tot a punt" per portar-los al Consell Executiu, però que espera tancar abans un acord "prou ampli" amb els grups parlamentaris. Sobre aquest tema, el viceconseller admet en les declaracions a l'ACN que es va "un pèl tard" perquè no tothom està sent "prou diligent". Sabrià insisteix que hi ha 2.400 milions de diferència entre tenir nous comptes o no, i que es destinaran bàsicament a polítiques socials. En aquesta línia, posa pressió als grups per avançar les negociacions i tancar un acord com més aviat millor. Sabrià calcula que els comptes del 2024 són un 80% d'ERC i un 20% de la resta.

I com van les negociacions, grup per grup? Sabrià explica que les converses amb el PSC "van avançant", i que amb els comuns també tot i que "una mica més lent". Pel que fa a la CUP, el Govern és conscient de les "dificultats" que hi ha perquè votin a favor dels comptes, tot i que les converses són "positives". De fet, l'executiu vol recollir algunes de les propostes dels anticapitalistes, encara que no votin 'sí' als comptes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!